Sport.

2017-08-11 13:15
 • Anna Åberg började träna roddmaskin efter en axelskada. Nu ska hon tävla i  2 000 meter roddmaskin individuellt och 1 000 meter mix med vännen och före detta kollegan Daniel. Bild: Sophie Bordenave Lindborg
  Anna Åberg började träna roddmaskin efter en axelskada. Nu ska hon tävla i  2 000 meter roddmaskin individuellt och 1 000 meter mix med vännen och före detta kollegan Daniel. 
 • Det här är andra gången Anna Åberg tävlar i polis- och brandmanna-VM. Första gången tävlade hon 2011 i New York, då i löpning. Bild: Sophie Bordenave Lindborg
  Det här är andra gången Anna Åberg tävlar i polis- och brandmanna-VM. Första gången tävlade hon 2011 i New York, då i löpning. 
 • På Instagram går det att följa Anna Åbergs träning och resa till mästerskapen i Los Angeles: @ mandalaya. Bild: Sophie Bordenave Lindborg
  På Instagram går det att följa Anna Åbergs träning och resa till mästerskapen i Los Angeles: @ mandalaya.

Hon är brandmannen som ska ro hem segern

Anna Åberg tävlar i rodd. Just nu är träningen extra intensiv, för i helgen tävlar hon i polis- och brandmanna-VM 2017 i Los Angeles.

”Jag måste orka drag efter drag, meter för meter”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det är varmt och något kvavt inne i den grottliknande lokalen Crossfit Eken. Träningen har precis börjat och musik pumpas ut ur de stora svarta högtalarna. Varje övning ska upprepas nio gånger. Nio gånger för året 2009 då samkönade äktenskap blev lagliga i Sverige. I dag har alla övningar Pride-anknytningar eftersom det är Pridevecka i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Gillar utmaningar

Anna Åberg är här flera dagar i veckan. Hon tränar för World police and fire games, som är en av världens största tävlingar räknat till antal deltagare. Vartannat år attraherar den cirka 16 000 personer som vill tävla i över 60 grenar, allt från sportfiske till brottning. Anna Åberg ska tävla i  2 000 meter roddmaskin individuellt och 1 000 meter mix med vännen och före detta kollegan Daniel.

– Jag började träna rodd­maskin för två år sedan efter att ha dragit axeln ur led. Det blev roligare och roligare, och så föreslog min före detta kollega Daniel att vi skulle åka dit. Det kändes som en rolig utmaning, säger Anna Åberg.

Till vardags arbetar hon som brandman på Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping. ­Arbetspassen är långa och ­skiften varierar i tid på dygnet.

Träningen har alltid varit viktig för henne och det var i vintras som hon bestämde sig för att ställa upp i World police and fire games. Anna Åberg ­gillar ­utmaningar som håller henne motiverad och tränar sex dagar i veckan – varannan gång med roddmaskin, varvat med crossfit och styrka för att hålla formen. Hennes mål är att slå sitt ­personliga rekord på 7 ­minuter, 24 sekunder och 3 hundra­delar i 2 000 meter roddmaskin.

– Jag hoppas att det går bra, men jag vet inte hur det kommer gå eftersom jag inte vet vilka som ställer upp. Jag har ingen aning om vad folk har för tider. Mitt mål är att slå mitt eget personrekord. Jag ror så snabbt jag någonsin gjort så får vi hålla tummarna att det håller hela vägen, säger hon.

Crossfit Eken är en viktig plats för Anna Åberg.

– Det är en välkomnande miljö med bland annat tre omklädningsrum så att alla oavsett kön ska känna sig välkomna, säger hon.

För Anna Åberg är det viktigt med en annan slags gym-miljö, en som välkomnar alla och får alla att känna att de får plats. Hon är här ofta både för att ­utöva crossfit själv och träna andra. Hon är i bra form, svetten rinner långsamt ner som pärldroppar från pannan. Chanserna är goda inför söndagens tävling.

– Det enda jag kan fokusera på är att slå mitt egna mål, det andra kan jag inte påverka, säger hon.

Fokus på siffrorna

Största utmaningen är att bita igenom mjölksyran. I ett två­kilometerslopp brukar mjölk­syran komma efter två minuter  – då är det bara att bita ihop de resterande fem, berättar Anna Åberg.

– Det är den stora utmaningen: att bita ihop, hålla sig till sin plan och förstå att man orkar. Det är det alla de här tuffa passen byggt upp, tåligheten både mot pannbenet och tåligheten mot mjölksyran, säger hon.

Anna Åberg berättar att det enda hon fokuserar på när mjölksyran biter till är siffrorna på skärmen. Hon har målet framför sig i huvudet och det är det enda hon bryr sig om medan hon ror, drag efter drag, meter efter meter.

Ålder: 35.

Bor: Hammarby sjöstad ­tillsammans med sin fru och hund.

Gör på fritiden: Fotograferar, läser böcker som handlar om ­apokalypsen och historisk skön­litteratur. Senast läste hon ”Flickan från ingenstans” av Justin Cronin, som hon rekommenderar till alla som gillar apokalyptiska skildringar.

2005 utbildade sig Anna Åberg till brandman. Hon har tidigare ­tävlat i undervattensrugby på elitnivå och gillar att ha utmaningar i livet som motiverar träningen.