Kultur & Nöje.

2021-07-20 12:10
Bild: Elvira Glänte
Puffetikett
Dagens ETC

Hennes debutroman har sålts till sju språk

Trassligt triangeldrama i överklassmiljö. Det internationella intresset är enormt för Johanna Hedmans debutroman ”Trion” som redan sålts till sju språk och spås bli en modern klassiker.

”Många verkar kunna känna igen sig i känslorna som trion går igenom – att vara ung, rädd och känna sig utanför”, säger författaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den knivskarpa och defensiva juriststudenten Thora är uppväxt i ett elitistiskt överklasshem. Hennes nära vän August är en charmig konstnärssjäl med arbetarklassbakgrund. När kompisarna lär känna den hemlige och självtvivlande Hugo får han en speciell dragningskraft på dem båda.

”Trion” förenas i sin genomskådande blick på omgivningen, men plågas också av den tomhet som kommer med att tycka sig se igenom världens poser.

– De tre karaktärerna var väldigt tydliga för mig. När jag skrev blev de som spelpjäser, säger Johanna Hedman om sin debut.

Romanen för tankarna till både Sally Rooneys ”Normala människor”, som i fjol blev Netflix-serie, och Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken”.

– Många verkar kunna känna igen sig i känslorna som trion går igenom – att vara ung, rädd och känna sig utanför. Att uppleva något stort och intensivt för första gången, och inte veta hur man ska göra, säger Johanna Hedman.

Spås bli modern klassiker

Att ”Trion” redan rönt internationella framgångar är en underdrift. Redan innan den tryckts på svenska hade manuset sålts till stora förlag i sju länder för rekordsummor. ”Potential att bli modern klassiker”, konstaterade en lyrisk förläggare. En framgångsfaktor tror Johanna Hedman handlar om att ”Trion” till viss del utspelar sig i Paris, New York och Berlin, platser hon själv har besökt, bott eller pluggat i. Mest fascinerade är ändå Stockholmskildringarna, inte minst i det sociala skådespelet i Thoras högborgerliga familj med intellektuella diskussioner runt stora matsalsbord i Stillerimperiets våning.

– För de utländska förlagen verkar överklassen och Stockholm vara lite exotisk. Familjen Stiller är inte baserade på några riktiga personer, definitivt inte på mina föräldrar, men i romaner är det intressant att förstärka spel och miljöer genom att göra kontrasterna tydligare mellan karaktärerna, säger Johanna Hedman som själv har medelklassbakgrund.

Ett relationsdrama med en intellektuell trio och en dotter som söker svar. Det är också temat i Lydia Sandgrens ”Samlade verk” (2020). Har du inspirerats av den?

– Det finns verkligen likheter när man kokar ner det! Men min roman var redan färdigskriven och inskickad till förlaget när ”Samlade verk” kom. Och jag tycker att det är mycket som skiljer dem åt. En trios relation är tacksam att bygga en roman kring, det blir intimt men ändå lätt att skapa spänningar.

3 boktips av Johanna Hedman

Alberte-triologin

Cora Sandel

”För stämningen och för att den är så otroligt skriven. Jag var 18-19 när jag läste hela trilogin på en sommar och blev helt tagen. Cora Sandel skriver fram Albertes inre som en medvetandeström. Där finns känslan av alienation, och trots att konflikterna ofta rör sig på en detaljnivå är det så starkt.”

Resa i månljus

Antal Szerb

”En ungersk klassiker om en vilsen man som lämnar sin fru under deras bröllopsresa för att söka efter något, han vet nog inte själv riktigt vad. Handlar en hel del om hur djupt ungdomsvänner kan prägla en. Jag kan se att det finns vissa tematiska likheter med ’Trion’. Miljöbeskrivningarna gjorde mig också otroligt sugen på att åka till Italien.”

Nada

Carmen Laforet

”Verkligen tips! En gotisk existentialistisk roman som kom ut under Franco-regimen i Spanien. En fantastisk skildring av ett Barcelona som inte finns längre.

Relationen mellan huvudpersonen och hennes bästa vän påminner om Lila och Elena i Elena Ferrantes Neapelsvit.”

Johanna Hedman

Ålder: 28 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Författare och utbildad i litteraturvetenskap och internationella relationer.

lBakgrund: Född och uppvuxen i Stockholm. Har i perioder bott i London, Paris, New York och Indien.

Aktuell: Med debutromanen ”Trion”.