#Räknaryggar.

2015-07-30 15:00
  • ”Varje gång medierna har en boklista eller tipsruta så kan man se att kvinnor tipsar om kvinnliga författare, medan män kan strunta i det helt”, säger Ulrika Milles, litteraturkritiker i SVT.  Bild: Don Titelman/SVT
    ”Varje gång medierna har en boklista eller tipsruta så kan man se att kvinnor tipsar om kvinnliga författare, medan män kan strunta i det helt”, säger Ulrika Milles, litteraturkritiker i SVT.
  • Ulrika Milles egna bokhylla där det finns mellan 35 och 40 procent kvinnliga författare. Bild: Privat
    Ulrika Milles egna bokhylla där det finns mellan 35 och 40 procent kvinnliga författare.

"Har varit creddigt att tipsa om män"

Litteraturkritikern Ulrika Milles har antagit Anna-Maria Carnhedes uppmaning om att #räknaryggar. Trots att hon vinner över Kawa Zolfagarys bokhylla i jämställdhetspoäng visar resultatet att bokhyllan inte når ända fram.
   – Min enorma, ostädade vilda bokhylla med 35 till 40 procent kvinnliga författare ser ut så för att jag läser så mycket kvinnliga författare, inte för att jag medvetet kvoterat, säger Ulrika Milles, litteraturkritiker i Dagens Nyheter och Kulturnyheterna SVT.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Även om bokhyllan inte lyckas komma upp i fifty-fifty har Ulrika Milles en högre andel kvinnliga författare än de flesta män som hon känner.

– Jag tror det brukar landa på 20 procent kvinnliga författare om du är en genomsnittlig manlig bokläsare.

Varför läser män främst böcker skrivna av män och tipsar om böcker skrivna av män?

– Varje gång medierna har en boklista eller tipsruta så kan man se att kvinnor tipsar om kvinnliga författare, medan män kan strunta i det helt. Det har varit creddigt att tipsa om män. Kvinnliga författarskap har däremot inte gett extrapoäng när du ska upptas i kultursfären. Men det där tror jag håller på att ändras i rasande fart, säger hon. Att som kvinnlig skribent vara den som lojalt måste se till att det blir balans är problematiskt.

Börjar med barnböcker

I ett samhälle där manligt är den universella normen och det kvinnliga endast ett tillägg tvingas kvinnor att läsa mer könsöverskridande menar Milles.

– Det börjar när föräldrar köper barnböcker med pojkar i huvudrollen till alla barn, men avstår böckerna med flickor i huvudrollen till sina söner. Man förutsätter att de inte kan intressera sig för sådana äventyr.

Det är just den idén, om det kvinnliga som ett litet särintresse, som ligger bakom många av årets vilda litteraturdebatter, om vad man får skriva och hur det ska läsas. Milles lyfter fram vårens kulturmansdebatt som exempel.

– Där fanns det röster som blev skitupprörda över att vissa kvinnor kunde uppfatta Karl Ove Knausgårds förment universella livsberättelse som en del i ett förtryckande könsmönster. Det är oftast i läsningen av litteraturen som den manliga normen övermannar oss, säger hon.

Stafettpinnen skickas vidare

Ulrika Milles vill skicka vidare stafettpinnen om att #räknaryggar till Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

– Det är en bokhylla vill jag höra om. Tror inte Sara Danius behöver rannsaka sig alls, men hon skulle ha något oväntat och klokt att säga tror jag.

Ulrika Milles

Född: 1964 i Stockholm

Gör: Litteraturkritiker i Dagens Nyheter och Kulturnyheterna SVT

Utgivet: Antologin Feministisk Bruksanvisning tillsammans med Claudia Lindén och essäsamlingen Över alla hinder: En civilisationshistoria, tillsammans med  Moa Matthis och Anne Hedén.

Ulrika Milles tre favoriter från bokhyllan:

• Tove Jansson, Bildhuggarens dotter

• Sun Axelsson, Drömmen om ett liv

• Ivar Lo-Johansson, Bara en mor