Kultur & Nöje.

2019-07-04 16:14
  • Nationalmuseum Jamtli Bild: Press
    Nationalmuseum Jamtli
  • Vida museum och konsthall. Bild: Press
    Vida museum och konsthall.
  • Wanås skulpturpark. Bild: Trung Dung Nguyen
    Wanås skulpturpark.
Puffetikett
Dagens ETC

Här hittar du konstskatter – utanför storstäderna

Kolosser som Nationalmuseum och Fotografiska i all ära, men passa på att stanna till på de här konsthallarna och museerna utanför storstäderna i sommar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nationalmuseum Jamtli, Östersund, Jämtland

Äsch, vi gör ett stopp vid Nationalmuseum ändå. Alltså Nationalmuseum Jamtli, filialen till Stockholmsmuseet, som öppnade i Östersund förra året. Fram tills april nästa år visas ”Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900” med verk av bland andra Eugène Jansson, Eva Bonnier, Elsa Beskow, Anders Zorn och Bruno Liljefors. Utställningen belyser att många nordiska konstnärer i slutet av 1800-talet reste utomlands för att slippa ifrån den konservativa synen på måleri som härskade på hemmaplan, men även hur de senare återvände hem. Jamtli har även ett historieland och ett friluftsmuseum.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vida museum och konsthall, Halltorp, Öland

Sommarens utställningar, med konstnären Alexander Tallén och fotografen Lennart Nilsson, är nu öppna. Talléns porslinsfiguriner följer hantverksmässigt en gammal tradition men har fått ny skepnad – de avbildade är moderna män, ofta i tjusiga och moderiktiga frisyrer och kläder. Lennart Nilssons välkända fotografier av människans tillblivelse behöver ingen närmare presentation. Den 7 juli är det också vernissage för Robert Vargas-utställningen. På Vida finns även en permanent samling med glaskonst av Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien.

Tantmuseet, Hovra, Hälsningland

I det här pyttelilla sommaröppna museet visas en massa tantattiraljer upp: spetsar, grytlappar, förkläden, kaffeserviser, väskor, hattar, papiljotter, locktänger, korsetter, bonader, nylonstrumpor och mycket annat. Museets grundare konstnären Eva Björk Hamne har i två decennier också publicerat ”Tantkalendern” fylld av ”tantvetenskap”. Varje årgång har ett eget tema, i år är det ”bär och tanter”. Nu har de bästa bitarna från kalendrarna även samlats i ”Tantboken”.

Virserum konsthall, Virserum, Småland

I konsthallen i småländska Virserum är sommarens tema ”Trä 2019”. Bland utställningarna finns ”Landsbygdens kvinnliga berättelse” där syjuntor är ett av redskapen för att visa att det inte bara är bullbakande fruntimmer som bor på landet. Vems verklighet är det som visas upp när vi pratar om landsbygden? undrar video- och performancekonstnären Lisa Fjellman. Vibeke Mathiesen har i sin ”Log Lady” staplat vedträn i alm ovanpå varandra i gravitationsutmanande formationer, sedan fotograferat dem och skapat en kombination av skulptur, stilleben och collage. En tredje utställning fokuserar på naturens pollinatörer.

Wanås skulpturpark, Östra Göinge, Skåne

Den skånska skulpturparken visar i sommar den internationella grupputställningen ”Not a Single Story II” med utgångspunkt i författaren Chimamanda Ngozi Adichies Ted talk-föreläsning ”Faran med bara en enda berättelse”. Verken är inspirerade av plats, historia, identitet och vardag. Wanås har också ett pågående projekt runt dans och koreografi och under juli månad framför Benoît Lachambre tillsammans med en grupp dansare verket Fluid Grounds inne i konsthallen.