Kultur & Nöje.

2021-01-11 12:40
Puffetikett
Dagens ETC

Har du koll på 2021?

Med det dramatiska pandemiåret 2020 bakom oss hoppas världen på ett stabilare 2021. Och med vaccination på gång ser det ut som det nya året kan innebära fler möten och tillställningar. Har du koll på vad som händer i år? Testa dina kunskaper i Dagens ETC:s quiz.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Biden tar in USA i Parisavtalet igen

Bild: TT

20 januari tillträder Joe Biden formellt som president. Han har lovat att det innebär att USA åter går med i Parisavtalet. Det var Donald Trump som såg till att USA lämnade avtalet. Hur länge stod landet formellt utanför Parisavtalet?

a) Tre månader

b) Tre år

c) 13 månader

2. Eurovision är tillbaka

Bild: TT

Eurovisionfansen fick inte se någon show 2020 och svenska vinnarna The Mamas fick inte tävla vidare med sitt bidrag. Men i år är sångfesten planerad till den 18 maj och Nederländerna som skulle varit värdland 2020 håller i festen. Även samma slogan återanvänds.

Vilken är den?

a) Love all

b) Be proud

c) Open up

3. Fotbolls-EM i flera länder

Bild: TT

När avsparken för EM i fotboll för herrar sker i juni blir det ett annorlunda upplägg. Matcherna kommer att spelas i tolv olika länder. En annan skräll är att Finland spelar– för första gången någonsin. Vad heter den finska anfallaren som med sina två mål mot Liechtenstein kvalade in Finland till EM?

a) Laagi Pukki

b) Teemu Pukki

c) Laagi Bolli

4. Göteborg fyller 400 år

Bild: TT

I år fyller Göteborg 400 år, men på grund av pandemin är folkfesten framflyttad till 2023. När Göteborg fyllde 300 blev firandet också framflyttat, till 1923. På grund av kriget – och skyhöga ambitioner. Många av Göteborgs mest kända turistattraktioner byggdes då. Men vilken av dessa institutioner byggdes inte inför jubileet?

a) Svenska mässan

b) Röhsska museet

c) Liseberg

5. Nya OS-grenar

Den 23 juli går olympiska sommarspelen av stapeln i Tokyo. Men spelen heter fortfarande OS 2020.  Det här året ingår några grenar i programmet för första gången. Vilken av dessa grenar är helt ny i OS-sammanhang?

a) Segling

b) Baseball

c) Skateboard

6. Angela Merkels efterträdare

Bild: TT

I september i år går tyskarna till val och det blir även det sista valet för förbundskansler Angela Merkel som suttit på sin post sedan 2005. Nu i januari väljs hennes efterträdare. Förra året utsågs Merkels ”kronprinsessa” Annegret Kramp-Karrenbauer, men hon avgick sedan hastigt på grund av något som hennes partikollegor i Thüringen gjort. Vad?

a) Samarbetat med högernationalister

b) Kampanjat för en annan partiledarkandidat

c) Trotsat regeringens coronarestriktioner

7. Klimatmöte i Glasgow

FN:s globala klimatmöte hålls i Glasgow i november i år. Då ska länderna presentera uppdaterade versioner av sina klimatplaner. Målet med Parisavtalet var ”väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader”. Hur många grader rör vi oss mot nu?

a) 2 grader

b) 3 grader

c) 1,5 grader

8. Konserter i Sverige

Bild: TT

Under 2021 kan de publika eventen troligen göra come­back. Flera stora artister är inbokade för spelningar i Sverige. Vilket av följande arenaband kommer inte till Sverige?

a) Toto

b) Iron Maiden

c) Metallica

RÄTT SVAR: 1A, 2C, 3B, 4B, 5C, 6A, 7B, 8C