Kultur & Nöje.

2019-07-16 16:00
Puffetikett
Dagens ETC

Här är sommarens semestertips i Sverige

I underjorden eller några våningar upp. Här är sommarens semestertips som kräver att du höjer och sänker blicken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Höga kusten, Ångermanland

Bild: Press

Det dramatiska kustområdet mellan mellan Härnösand och Örnsköldsvik utnämndes år 2000 till världsarv. På Skuleberget finns världens högsta belägna kustlinje, 286 meter över dagens havsnivå. Det finns även gott om hantverkare och konstgallerier i regionen, inte minst i orten Nordingrå. Här byggde konstnären Anders Åberg upp ”Mannaminne”, ett slags friluftsmuseum med allt från kustmuseum, konstmuseum och dragspelshus, till jordbruksmuseum och ett byråkratimuseum. ”High Coast Art Valley” är ett konststråk, från Ulvöarna och upp längs Nätraälvens dalgång, med ett 20-tal verk utplacerade i natur, parker och samhällen. Verken har finansierats av minnesfonden som bygdens son, typografen Jonas Nätterlund, lämnade efter sig.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Döda fallet

Bild: Roger Strandberg

Året var 1796 och det tog bara fyra timmar för Ragundasjön att helt tömmas på vatten och det 35 meter höga vattenfallet Storforsen tystnade. Ett misslyckat försök att bygga en flottled för timmer var orsaken till katastrofen – och en flodvåg var följden. I dag är Döda fallet ett populärt utflyktsområde. Området är numera naturreservat med jättegrytor som skapats av sten, vatten och friktion. På sommaren hoppar många badgäster från klippavsatser ner i laguner. Här finns även Teater Oberon som i sommar visar ”Dunderklumpen” som musikteaterföreställning.

Grimeton radiostation, Halland

Bild: Världsarvet Grimeton

Radiostationen utanför Varberg öppnade 1924 främst för att ge svenskarna möjlighet att kommunicera med anhöriga som tagit båten till Amerika. Trots att man satsat på modern teknik blev anläggningen snabbt omodern men långvågssändaren skulle visa sig värdefull under andra världskriget eftersom den kunde skicka signaler till under vattenytan. Den här är den enda kvarvarande radiostationen av sitt slag i världen och den finns sedan 200v4 på Unescos världsarvslista. I år firar man att det är 15 år sedan utmärkelsen genom att öppna upp tornet för klättring. Ibland ordnas kulturevenemang, som försommarens theremin-konsert med tyska Carolina Eyck, och under året ska ett konstverk uppföras.

Beredskapsmuseet, Skåne

Bild: Press

I Djurmossa i Skåne ligger Sveriges enda museum förlagt till en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. Batteri Helsingborg byggdes på bara 47 dagar 1940 – efter att Norge och Danmark hade ockuperats – och var i bruk till 1990. På museet finns bland annat ”21:an”, vilket ska vara Sveriges största rörliga kanon genom tiderna med en vikt på nära 40 ton samt den 22 ton tunga stridsvagnen ”Gittan”. Beredskapsmuseet äger upphovsrätten till ”En svensk tiger”, skapat av Bertil Almqvist, efter att tillsammans med Almqvists släktingar ha tagit sig an Försvarsmakten i domstol. Den blågulrandiga tigern har genom åren dykt upp i kulturen, bland annat på omslaget till Maria-Pia Boëthius bok ”Heder och samvete” (1991) och i julaftonsklassikern ”Karl-Bertil Jonssons julafton”.

Lummelundagrottan, Gotland

Bild: Press

Drygt en mil norr om Visby väntar de här 400 miljoner år gamla kalkstensgrottorna fyllda av stalagmiter och stalaktiter. De hittills utforskade delarna av det underjordiska systemet uppgår till drygt fyra kilometer och det är runt åtta plusgrader året om. Här finns den musikaliskt klingande Bergakungens sal och utanför ligger Lummelunda Brukspark, anlagd 1870, ligger strax intill grottan. På vägen mellan grottorna och Visby ligger konstnärshemmet Brucebo. Här skapade Carolina Benedicks Bruce och hennes kanadensiska make William målningar och skulpturer i början av 1900-talet och de finns fortfarande att beskåda på det numera åretruntöppna museet.

Falu gruva, Dalarna

Bild: Jesper Blomqvist

Året runt går det att besöka den tusenåriga gruvan i Dalarna där man kan åka tunna ned i schaktet eller klättra på gruvstegar. Det finns många aktiviteter som passar barn, bland annat en skrock- och sägentur där man går ner till 55 meters djup. Konsthallen ligger dock ovan jord, högst upp i Gruvmuseet med utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Under sommaren 2019 visas här ”The Garden”, ett mekaniskt ljudkonstverk av Jan Cardell. En trädgård bestående av mekaniska växter med ett ”interaktivt rotsystem” har byggts upp och besökarnas aktivitet i rummet påverkar hur växterna låter och rör sig.