Kultur & Nöje.

2018-01-03 16:37
 • Säkert! spelar på Gröna Lund i sommar.
  Säkert! spelar på Gröna Lund i sommar.
 • Marilyn Manson.
  Marilyn Manson.
 • Björk ­kommer till Sverige i augusti.
  Björk ­kommer till Sverige i augusti.
 • Salif Keïta.
  Salif Keïta.

Här är konserterna du inte får missa i år

Mäktiga toner från Västafrika, ­skräckrock i sommarnatten och sagolik folkmusik. Dagens ETC tipsar om några av årets bästa konserter.

Salif Keïta – Malis ­gyllene röst

Stockholm (Kulturhuset) den 11 mars.

Salif Keïta, legenden från Mali i Västafrika, är en av afropopens stora pionjärer. Han föddes som prins och är besläktad i rakt nedstigande led med Malis konung och grundare Sundiata Keita. Därför var han enligt traditionen förbjuden att sjunga men han bröt mot konventionen och blev musiker. Under 60- och 70-talet var han sångare i de legendariska banden Super Rail Band de Bamako och Les Ambassadeurs. Salif Keïta är inte bara känd för sin fantastiska sångröst, som gett upphov till smeknamnet ”Afrikas gyllene röst”, utan också för att han är albino – något som förknippas med häxkonster i stora delar av Afrika. Det gjorde att han fick en mycket svår uppväxt och att han tidigt blev förskjuten av sin familj.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Joan Baez gör sin avskedsturné

Stockholm, Malmö och Göteborg (mars).

Joan Baez kommer till Sverige för tre ­konserter i vår, som ett led i sin avskedsturné Fare thee well. Den legendariska folksångerskan spelar i Stockholm den 2 mars, i Malmö den 3 mars och i Göteborg den 10 mars. I slutet av februari släpper hon även ett nytt album (som ännu är obetitlat). Joan Baez karriär har sträckt sig över 50 år. Hon är känd för sitt politiska engagemang, bland annat för mänskliga rättigheter, pacifism och miljöfrågor och hon fortsätter att ta ställning i frågor hon brinner för. Joan Baez, i dag 76 år, har tidigare meddelat att årets turné blir den sista och att hon därefter bara kommer att ägna sig åt måleri.

Björk och Nick Cave till ­Dalhalla

Rättvik (Dalhalla) den 15 juni och 25 augusti.

Dalhalla får besök av två giganter i sommar. Först kommer rockbandet Nick Cave & The Bad Seeds (15 juni) och därefter Björk (25 augusti), som gör en exklusiv Sverigekonsert i kalkbrottet Dalhalla. Den isländska artisten har under åren etablerat sig som en av våra största musikaliska nyskapare – en modern ikon, som nyligen släppte sitt nionde studioalbum ”Utopia”.

Säkert! sätter hjärtan i brand

Stockholm (Gröna Lund) den 17 augusti.

Säkert!, som gjorde årets bästa album (”Däggdjur”) enligt de svenska kritikerna, ger sig ut på turné i sommar och besöker bland annat Gröna Lund. Annika Norlin från Östersund har varit verksam under artistnamnen Hello Saferide (på engelska) och Säkert! (på svenska), där hon berört hjärtan på löpande band. På nya skivan har ­Annika Norlin bjudit in en rad gästsångare, som Ola Klüft från The Perishers, Jakob Nyström från Isolation Years och Lina Högström från Skator.

Marilyn ­Manson ­sätter skräck i Grönan

Stockholm (Gröna Lund) den 6 juni.

Mitt bland tivoli, sockervadd och skrikande barn återvänder Marilyn Manson till Gröna Lund på självaste national­dagen. Det blir chock­rockarens enda Sverigespelning sommaren 2018 och i bagaget har han med sig nytt material i form av sitt tionde album ”Heaven Upside Down”. Senast han stod på samma scen, mitt emellan Fritt Fall och House of Nightmares, var 2015.

Somalisk disko och funk

Stockholm (Fasching) den 9 mars.

Discofunklegendarerna Dur Dur Band International från Somalia tar för första gången sin mix av somalisk disko, funk och mjuk soul till Stockholm och Sverige.

Rap som provocerar

Stockholm (Debaser Strand) den 13 februari.

Den amerikanska rapparen Chief Keef, som blivit en magnet för upprörda känslor då hans låtar ständigt glorifierar vapen, mord och droger, kommer till Sverige för en spelning med nysläppta skivan ”Dedication” i ryggen.

Vemodig instrumentalmusik 

Stockholm (Orion­teatern) 24–26 maj.

Bob Hund-trummisen Christian Gabel konsertdebuterar med sitt band 1900 på Orionteatern. Det blir en instrumentell och audio­visuell konsert – brusig, svajig och knastrig – från albumen ”1900” och ”Tekno”.