Sexspalt.

2016-02-09 19:00

”Han kommer efter 30 sekunder – vad ska vi göra?”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Fråga: När jag och min partner har sex kommer han efter ca 30 sekunder. Han är väldigt nedstämd över detta och mår dåligt över att jag inte får orgasm. Jag lider också av detta, både på grund av hans ledsamhet och att sexlivet blir lite tråkigt. Vi har såklart mer än penetrerande sex men det är just den biten jag tycker extra mycket om. Han menar på att detta har hänt med andra kvinnor men aldrig så frekvent som med mig. Han blir väldigt lätt upphetsad i min närvaro och är fysiskt känslig över hela kroppen. Vi har pratat om det men jag vet inte vad jag ska säga.

Vad kan vi göra?

Svar: Hej. Detta är ett väldigt vanligt problem hos män och andra personer med penis men som kanske inte alltid tas på allvar. Man pratar ofta om svårighet att få erektion men faktum är att tidig utlösning är ett minst lika vanligt problem. Många gånger leder detta till stort lidande och att personen skäms, känner sig misslyckad eller drar sig undan sex. Det är ett väldigt bra första steg att ni kan prata med varandra om detta, även om det, som du också skriver, kan vara svårt att veta vad man ska säga som partner. I många fall av tidig utlösning finns det en psykologisk aspekt där exempelvis stress eller prestationskrav antingen ligger bakom eller finns med som en del. Det finns oftast inte någon snabb lösning på detta. Det är ett mer långsiktigt arbete där man jobbar med att lära känna sin upphetsning och vad som händer i kroppen. Jag kan rekommendera en bok som heter Tidig utlösning av Malin Drevstam, som är socionom och sex- och samlevnadsexpert med egen mottagning i Stockholm. Boken vänder sig både till yrkesverksamma inom området och till gemene man, d.v.s. du behöver inte vara expert för att ha nytta av den. Det går utmärkt att använda den som en självhjälpsbok, men bäst effekt får ni sannolikt med stöd av någon professionell. Det kan vara svårt att hålla disciplinen på egen hand och ibland kommer det upp tankar och funderingar som kan vara bra att ventilera med ett proffs. I ert fall skulle jag föreslå att ni tar kontakt med en sexolog eller terapeut med erfarenhet av detta område. Detta säger jag då problemet verkar vara ihållande och inte något tillfälligt. Man kan välja om man går i samtal tillsammans som par eller om din partner går på egen hand. Hoppas att detta kan vara till någon hjälp för er.

Läs också tidigare sexspalter:

”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”

”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se