Kultur & Nöje.

2021-07-21 16:47
 • Boldizsár Nagy M har bestämt sig för att lämna Ungern på grund av regeringens hbtq-fientliga politik. Bild: Privat
  Boldizsár Nagy M har bestämt sig för att lämna Ungern på grund av regeringens hbtq-fientliga politik.
 • Bild: Lilla Bölecz
 • Bild: Lilla Bölecz
 • Efter utgivningen av barnboken ”Sagolandet är för alla” utsattes Boldizsár Nagy M för fler hot än vanligt. Bild: Lilla Bölecz
  Efter utgivningen av barnboken ”Sagolandet är för alla” utsattes Boldizsár Nagy M för fler hot än vanligt.
 • Konstnären Lilla Bölecz har illustrerat ”Sagolandet är för alla”. Bild: Lilla Bölecz
  Konstnären Lilla Bölecz har illustrerat ”Sagolandet är för alla”.
Puffetikett
Dagens ETC

Han flyr – men är hoppfull om framtiden

Han är gay, han arbetar med barnlitteratur och han har försökt bidra till ett mer inkluderande samhälle. Men nu har han fått nog av hot och hat och lämnar därför sitt hemland Ungern. Trots detta tycker han sig se ljuset i tunneln.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snaran dras åt kring hbtq-personer i Ungern. Nyligen klubbade det ungerska parlamentet igenom ett förbud mot att ”skildra och främja” homosexualitet och transsexualism i skolan, i handeln, i medier och i reklam riktad mot personer under 18 år. Det är bara ett av alla steg – i form av hbtq-fientliga beslut och lagar – ned i den intoleranta mylla som premiärminister Viktor Orbáns regering tagit de senaste åren.

Boldizsár Nagy M, före detta journalist och litteraturkritiker, numera översättare och redaktör, har fått nog av att bevittna inskränkningarna. Efter att ha funderat på det i flera år har han nu bestämt sig för att lämna landet.

– Som gay kan jag inte gifta mig, jag får inte adoptera barn och nu vet jag inte heller om jag kommer att kunna fortsätta mitt arbete på samma sätt, inte när staten dikterar vilket innehåll som kan publiceras riktat till minderåriga, säger han.

”Du borde dö”

Barnboken ”Meseország mindenkié”, på svenska ungefär ”Sagolandet är för alla”, innehåller hbtq-karaktärer. När den kom ut förra året väckte den ilska både hos regeringen och bland näthatarna.

”Du är inte en man, du är bara en bög och du borde dö”, skrev en man till honom efter utgivningen.

– De flesta som arbetar med ämnen som mina, det vill säga med utsatta grupper och som själva inte är heterosexuella ­eller cis-personer, kan berätta om hur de ständigt utsätts för hot. Jag fick fler hot än vanligt efter att boken publicerades men det stöd jag fick var så stort att jag inte brydde mig och påverkades inte av det negativa.

Trots hatet och hoten säger han att ungrare i regel är mer positivt inställda till hbtq-­personer än vad landets regering ger sken av med sin trångsynta populism och sina beslut. Dessutom sprider sig den tillåtande inställningen och växer för varje år.

– En majoritet av Fidesz-KDMP:s anhängare säger att de stöder lika rättigheter för homosexuella i Ungern, så jag tror att regeringen har kommit till en återvändsgränd när det gäller homofobi och transfobi. Men jag är bara en barnlitteratur­vetare, så ta inte mitt ord för sanningen.

Minskande frihet för hbtq

Den positiva framtidsutsikten till trots är det ingen dans på rosor att leva i Ungern för en hbtq-person.

– Viktor Orbán säger att alla har samma rättigheter, men det är förödmjukande och upp­rörande att höra honom. Alla kan se att sedan 2010, särskilt sedan 2019, så har regeringen systematiskt underminerat friheten och rättigheterna för sexuella minoriteter i Ungern.

Han säger att listan kan göras lång. Möjligheten att adoptera som homosexuell är borttagen. Samkönade par får inte längre ingå äktenskap. Det har införts restriktioner kring ägande för gifta eller partnerregistrerade personer av olika nationaliteter. En lag har införts som omöjliggör för transsexuella att få sitt kön lagligt erkänt.

Varför har auktoritär högerpopulism fått ett så starkt fäste i just Ungern?

– Jag är ju ingen historiker eller statsvetare, men som jag ser det har vi inte haft något förändrat styre sedan 1989. Samhället ser i grunden likadant ut. Vi har inte lärt oss vad demokrati innebär, vi har ingen tradition av folkrörelser, vi har i princip aldrig erfarit frihetens vindar.

Boldizsár Nagy M tror också att ungrarna inte lärt sig något av historien, att landet lever i självbedrägeri och att folket inte lyckats kasta av sig självbilden av en minoritet som är förtryckt och nedtryckt av världens stormakter – samtidigt som de moraliskt anser sig stå skyhögt över alla andra.

Dessutom säger han att det är svårt att inte svepas med av frustrationen och hatet från de statsstyrda mediernas propaganda, som alla tvingas stå ut med dagligen.

– Trots allt detta ser jag att något händer i Ungern. Människor blir mer aktiva. Det är ju särskilt viktigt att unga engagerar sig politiskt. Jag tror fler och fler nu vill ha politisk förändring. Vilket jag också tror att regeringen känner, eftersom de inte längre litar på sin egen väljarbas och har ändrat ­vallagarna så att det nu är nästan omöjligt att ersätta den nuvarande regeringen.

Skydd eller diskriminering?

EU-parlamentet röstade i början av juli för att uppmana EU-kommissionen att tillämpa ett verktyg som ger unionen möjlighet att skära ned budgetmedel till ett medlemsland som bryter mot EU-lagstiftningen.

Parlamentet uppmanade också EU-domstolen att vidta åt­gärder mot den ungerska högernationalistiska regeringen.

Bakgrunden är en ny lag som sägs vara utformad för att skydda barn från ”homosexuell propaganda”, men som kritiker säger är ett annat sätt att diskriminera samma grupper.