Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Hållbar shopping är möjlig

Ingrid Sommar är designjournalist. På Shop Show visas bland annat en isländsk ulloverall och en stol av återvunna sågspån.
Ingrid Sommar är designjournalist. På Shop Show visas bland annat en isländsk ulloverall och en stol av återvunna sågspån.

ETC Malmö

Är hållbar shopping ens möjlig? Javisst, menar arrangörerna bakom nya utställningen Shop Show i Malmö. Ett 30-tal designers ställer ut allt från lokalproducerade ulloveraller till stolar av återvunna sågspån.

Är hållbar shopping ens möjlig? Javisst, menar arrangörerna bakom nya utställningen Shop Show i Malmö. Ett 30-tal designers ställer ut allt från ­lokalproducerade ull­overaller till stolar av återvunna sågspån.

I dag, lördag, öppnar utställningen Shop Show på Form/Design Center på Lilla torg i Malmö. Runt 30 designers från hela världen ställer ut produkter och varor på temat hållbarhet. Bland annat visas stolar av återvunna sågspån, isländska lokalproducerade overaller och en mobil maskin för att smälta ner aluminium.
– Vi har velat göra en utställning som inte är jätteteoretisk med skärmar och massa text. Det är objekten som ska berätta, säger Ingrid Sommar, designjournalist, författare och en av initiativtagarna till Shop Show.

Tillsammans med journalistkollegan Susanne Helgesson gav hon förra året ut boken Köp dig fri! Om design, överlevnad och konsumtion. Den har tjänat som inspiration och förebild till utställningen.

Boken och Shop Show har samma syfte, att skapa debatt om hur vi bäst konsumerar hållbart.
– Diskussionen om mat i förhållande till hållbarhet är utbredd. Men det finns nästan ingen diskussion om shoppingens förhållande till hållbarhet, om vad som är bra och dåligt när det kommer till varor som elektronik, kläder och möbler. Man hamnar oftast bara i slutsatsen att ”vi måste sluta handla” och det är ju knappast realistiskt, säger Susanne Helgesson.

Shop Show pågår fram till 12 januari i Malmö och kommer sedan att turnera i Norden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln