Kultur & Nöje.

2020-06-08 12:25
Håkan Lidbo, musikproducent och hattinnovatör. Bild: Simon Carlgren
Håkan Lidbo, musikproducent och hattinnovatör.
Puffetikett
Dagens ETC

Håkans coronahatt håller folk på behörigt avstånd

Med en parkeringssensor, en trasig jordglob, ett batteri från en robotdammsugare och en bygghjälm har musikern och innovatören Håkan Lidbo byggt en egen coronahatt. 

Hatten hjälper till att hålla avstånd för att minska smittspridningen av viruset.  

– Den piper till rätt ordentligt, så folk hoppar iväg, säger han till Dagens ETC. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Håkan Lidbo stod på en outlet i Kungens kurva och såg en backsensor för bilar fick han en idé.

– Det stod att den reagerade på 1,5 meters avstånd och sedan piper högre och snabbare ju närmare man kommer. Det är ju precis det avstånd som myndigheterna rekommenderar att hålla för att minska smittspridningen av corona, berättar han. 

”Så  himla enkelt!”

Hemma i soprummet hittade han en gammal trasig jordglob, och med hjälp av en bygghjälm och ett batteri från en trasig robotdammsugare började han bygga vad som skulle bli en coronahatt. 

– Det tog mindre än två timmar, så himla enkelt! 

Sedan sprejmålade han den orange. Och så var coronahatten klar, influerad av både Pet Shop Boys gamla hattar från ”Go West” på 90-talet och stormtroopers i de tidiga ”Star wars”-filmerna. 

– En fånig hatt är ju alltid coolt. Och att ha en sensor på huvudet är en bra idé. Och den är ju bättre än bara synen, eftersom den kan  se bakåt. Vi kan ju inte se i nacken om någon står bakom oss. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men Håkan Lidbo bär den inte jätteofta ute på stan. 

– Jag är inte så nojig över att bli smittad själv, och jag är nog lite för fåfäng för att ha den på mig. Det finns en tant på Söder som går runt med en tumstock som är 1,5 meter för att hålla avstånd. En ganska bra lösning, det är ju svårt att missta liksom. Men hon har ju blivit lite känd som ”tumstockstanten” nu. Jag är lite för fåfäng för att bli ”Svampmannen”. 

Vad har du fått för reaktioner? 

– Folk ryggar till. Den piper till rätt ordentligt, så folk hoppar iväg. 

Har du funderat över att massproducera coronahatten och sälja den? 

– Nej, det är inte min uppgift i livet att sälja grejer, förutom musik då. Dessutom är den så enkel att göra så vore att luras lite. Den totala budgeten är kanske 210 kronor. Det är mycket bättre att folk bygger egna. Jag har lagt upp bilder och instruktioner på min hemsida. Världen är så full av prylar och jag tycker det är bättre om folk hittar egna lösningar på att använda det som redan finns. I andra delar av världen är man mycket bättre på att fixa det själv. 

Håkan Lidbo

Musikproducent med hundratals singlar och en rad olika projekt bakom sig. 

Han har gjort allt från techno och elektronika till pop och schlagers, och deltagit två gånger i Melodifestivalen med gruppen Pay TV. 

Han har även gjort musik till bland annat friidrotts-EM och tonsatt Stockholms stad. 

Numera jobbar han på idé­labbet Rumtiden där han är med och skapar interaktiva koncept inom allt från konst till design, spel, robotar och musik.