Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Här är svenskens märkliga nyårsmat

Bild: Montage. Shutterstock / Press

Dagens ETC

Skaldjursfixering, champagnefiering och trendiga ­dumplings.

Arbetarklass, medelklass och överklass har alla sina egna sätt att visa status på nyår.

Dagens ETC bad måltidsforskaren Richard Tellström berätta om hur svenskarnas nyårsfirande växt fram.

Kring 00-talet hände något med svenskarnas nyårsaftnar. Champagne­försäljningen ökade rejält och glittret kom in på allvar i firandet. Sedan dess har genomsnittssvensken fortsatt att lägga stora summor pengar på mat kring årsskiftet. Det säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström som ser två huvudorsaker bakom förändringen: Millenieskiftet och postmoderniteten.

– Hela världen involverades i det nya årtusendet och drev på intresset för att fira och att dricka mycket champagne. Sedan var det precis där vi gick in i post­moderniteten och man skulle visa sin ekonomiska framgång och uttrycka sin individualitet, säger Richard Tellström.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser