Kultur & Nöje.

2017-10-05 21:28
Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Gräsrötter skänkte 500 000 till Knyckares mansfria festival

Pengarna till Emma Knyckares mansfria festival är säkrade. Via gräsrotsfinansiering har hon fått in en halv miljon kronor.
”Det är så jäkla häftigt. Det betyder jättemycket.”

 

– Det är så himla fint att vi klarat det med människors goda vilja. Vi har inte sökt några statliga bidrag utan gått på efterfrågan från vanliga människor. Det är så mäktigt att det fungerade, säger hon till Dagens ETC.

Komikern Emma Knyckare ledsnade på alla rapporter om sexuella trakasserier mot kvinnor på musikfestivaler. I ett Twitterinlägg föreslog hon att en mansfri festival skulle startas – vilket fick brett stöd av både artister och tänkta besökare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den senaste månaden har det arbetats stenhårt för att festivalen ska bli av. Målet har varit att samla in 500 000 kronor med hjälp av gräsrotsfinansiering via Kickstarter.

I början av veckan såg det mörkt ut – 200 000 kronor fattades – men efter en rejäl slutspurt där många engagerat sig de senaste dagarna stod det natten till igår klart att pengarna är säkrade. Över 3 000 personer har tillsammans skänkt mer än 500 000 kronor.

– Det är så himla grymt. Inte bara sett till summan utan till hur många det är som har varit med och bidragit. Det visar också vad gemensamma krafter kan göra. Om det är tillräckligt många som är med och skänker så kan det till slut bli en halv miljon, säger hon.

Både kända och okända har engagerats sig för att festivalen ska bli av. Konstnären Stina Wollter har skänkt en tavla värd 37 000 kronor för att hjälpa Statement festival att uppnå pengamålet på slutspurten.

Artister som Steget-Matilda och Stina Velocette har bidragit med t-shirtar och annat som gått åt direkt på insamlingssidan på Kickstarter. Emma Knyckare har även lagt ut ett ståupp-gig med sig själv för 60 000 kronor.

Två stödfester för att samla in pengar har också utannonserats. I Malmö ikväll och i Stockholm imorgon. Festerna blir av trots att pengarna inte längre ser ut att vara något problem.

– Det blir en chans att ha en liten förfest och peppa upp inför festivalen, säger Emma Knyckare.

”Världens mäktigaste festival”

22 människor är med i projektgruppen som planerar festivalen som ska äga rum nästa sommar. Att de 500 000 kronorna har kommit in betyder att gruppen nu kan boka platsen där festivalen ska hållas. Nu tar arbetet med att boka artister och planera detaljer vid.

– Vi behöver fortfarande pengar. Beyoncé är ju dyr att boka, haha. Nä, men det känns så jäkla roligt. Nu kan vi slappna av och få fira lite, säger Emma Knyckare.

Men var festivalen hålls vill hon hålla hemligt ett tag till. Platsen kommer att offentliggöras på internationella mansdagen, den 19 november.

Och även om det just nu ser lovande ut kommer insamlingen att vara spännande ända in i det sista. De som donerat pengar har nämligen möjlighet att dra sig ur fram tills kampanjen stänger natten till söndag.

Reglerna på Kickstarter, där kampanjen ligger, säger också att om pengamålet inte uppnås inom insamlingstiden så betalas alla pengar tillbaka till dem som varit med och bidragit. Om det skulle ske finns det en reservplan, säger Emma Knyckare.

– Då måste vi helt enkelt börja kolla på en annan plats att vara. Det går att göra det billigare. Men det vi helst vill, förutom att skapa en frizon, är att skapa världens mäktigaste festival. Då gäller det också att kunna vara på en plats där man känner att vi kan skapa förutsättningar för det, säger hon.

Statement festival

Dagens ETC har tidigare berättat om Statement festival som började som ett upprop från komikern Emma Knyckare på Twitter. 

Efter sommarens rapporter om trakasserier mot kvinnor på musikfestivaler runt om i landet lade hon fram förslaget om att starta en festival för enbart icke-män. 

En gräsrotsfinans-
ieringskampanj pågår just nu på kickstarter.com. Den avslutas natten mot söndag.

I skrivande stund har 3 100 personer skänkt 505 000 kronor.

Ikväll hålls en stödfest i Malmö och imorgon en i Stockholm.