Sexspalt.

2015-12-08 19:00

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

Jag är kvinna men jag kommer ”som en man”. Alltså, bara en gång, och efter det vill jag helst sova, eller åtminstone absolut inte ha sex mer. Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?

Mvh Anonym

Svar:

Att bli trött och känna och dåsig direkt efter orgasm är rätt vanligt. Jag tänker att ”dra ut på det roliga” kan betyda olika saker. Dels att fortsätta ha sex efter orgasm, dels att få en till orgasm och dels att inte komma så fort. Hur fungerar det om du går emot impulsen att vilja sova? Om du fortsätter vara aktiv även om du känner dig trött? Ofta kan den tröttheten ganska lätt motas i väg och man kan komma i gång igen. Att fortsätta ha sex efter orgasm är en förutsättning för att eventuellt öva upp förmågan till flera orgasmer efter varandra. Och även om det inte leder till ytterligare en orgasm kanske det är en positiv upplevelse ändå. En del kan träna upp sin förmåga att få flera orgasmer. Precis efter orgasmen kan kvinnan behöva en micropaus, det kan hjälpa att ta några djupa andetag, men utan att helt komma bort från orgasmvå- gen. Klitoris vara lite mer känslig direkt efter en orgasm och det kan behövas en annan typ av stimulering. Kanske inte direkt på den synliga delen av klitoris, eller försiktigare och mjukare.

Klitoris är ju ett stort organ där den största delen inte är synlig. Det finns stora områden runt om klitorisollonet som kan stimuleras. En del upplever att det fungerar att stimulera området inne i slidan som brukar kallas g-punkten, för ytterligare en orgasm. Har du en partner så kan det fungera att hen för in två fingrar och gör en ”kom hit”- rörelse med fingrarna. Du kan också hjälpa till genom att spänna din bäckenbotten på olika sätt. Ibland är det lättare att öva att få flera orgasmer på egen hand då man helt kan fokusera på sig själv. En massagestav eller vibrator kan vara till hjälp om man blir trött i handen. Om du inte vill/kan träna att få fler orgasmer så är en lösning för att förlänga det roliga att inte komma så fort. Att fördröja sin orgasm är en välkänd metod för att förlänga och utöka njutningen.

När du känner att du närmar dig så pausar du för att hålla inne orgasmen och fortsätter efter en stund. Det kräver också träning och i början kan det vara klurigt att få till. Misströsta inte över detta utan på´t igen bara! Lyft hela tiden tillbaka dina tankar till sexet, en upphetsande fantasi eller annat som tänder dig i stället för tänder av.

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se