Sexspalt.

2019-09-24 12:05
Har du också  frågor om sex? Mejla vår sexolog  Karina Bäckström på sexspalten@etc.se
Har du också frågor om sex? Mejla vår sexolog Karina Bäckström på sexspalten@etc.se
Puffetikett
Dagens ETC

Går det att ha ett härligt sexliv trots erektionsproblem?

”Många män har en förväntan på sig att alltid kunna ­leverera oavsett tid, plats och sinnesstämning.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Hej! För ett tag sen läste jag om att RFSU startar en linje för att prata om erektionsproblem, och en som blev intervjuad sa, vad jag tyckte var lite hurtigt, att man kan ha ett härligt sexliv med en mjuk kuk. Jag upplever det själv inte så – och jag kommer definitivt inte att ringa någon och prata om det – men jag undrar om du kan komma med lite tips. Hur kan man tänka/göra för att hitta det härliga, upptrappningen, extasen?

Svar: Normen kring manlig sexualitet är tydligt förknippad med en hård erektion, att alltid vilja och alltid kunna leverera. Vi påverkas på ett omedvetet plan av normer, det är en marinad som gör att vi tar saker för sanningar och som det enda möjliga utan att reflektera över alternativen.

För de flesta män kan det därför vara nästan omöjligt att tänka sig att det går att ha ett bra sexliv med en mjuk kuk. Oreflekterade krav på att alltid få erektion och utlösning, kunna hålla på ett visst antal minuter och att bra sex måste innehålla en stenhård erektion leder ofta till att man inte uppskattar annan typ av sex eller annan beröring. Allt annat blir ett misslyckande och man missar det härliga i den närhet som faktiskt funkar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Har man svårt att få eller behålla erektion blir man ofta väldigt fokuserad på den. Man analyserar och känner efter mer eller mindre hela tiden. Har man erektion oroar man sig för att den ska försvinna och känner efter om det är på väg att hända, har man inte erektion oroar man sig för att den inte ska ­komma. Detta leder till en ond spiral där stress och ­prestation gör att det inte alls fungerar.

Meditation eller mental träning, där man släpper taget om ohjälpsamma tankar och lär sig vara i nuet på ett ickedömande sätt, kan hjälpa. Först tränar man i situationer som inte är sexuella för att sedan tillämpa det i skarpt läge. När orostankarna kommer släpper man taget om dessa och fokuserar på något upphetsande. Många vill ha konkreta råd och kan tycka detta känns luddigt, men att komma ifrån prestationskrav och istället fokusera på att uppleva och utforska kan verkligen förbättra sexlivet.

Många män har en förväntan på sig att alltid kunna ­leverera oavsett tid, plats, position, sinnesstämning etc. Att hitta positioner som fungerar bättre, använda ­sexuella fantasier för att komma i stämning eller testa med olika hjälpmedel kan vara sätt att bygga upp stämningen på ett bra sätt. De flesta är mer vana vid sexleksaker för kvinnor och tänker inte på att även män kan ha stor glädje av att experimentera med den typen av ­hjälpmedel.