Mötet.

2016-03-04 16:24
”Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt”, säger Josefin Olevik. Bild: Sofia Runarsdotter
”Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt”, säger Josefin Olevik.

Friheten i att skaffa barn utan partner

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ett slags paradigmskifte

Vissa är också kritiska till att män inte har samma möjlighet som kvinnor att skaffa barn själva. Det är klart, det finns en orättvisa i det – precis som att det finns en orättvisa att kvinnor är de som måste bära och föda barn, konstaterar Josefin Olevik.

– Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt. Det finns någon slags historisk rättvisa i det. Det här är ett slags paradigmskifte, där man går från att vara offer till aktör.

Att vara frivilligt ensamstående genom insemination är fortfarande ett nytt och relativt ovanligt fenomen i Sverige. Hur ska människor omkring bäst uppföra sig för att ställa jobbiga frågor?

Positiv nyfikenhet, tycker Josefin Olevik är helt okej. 

– Det är inte konstigt att man reagerar på avvikelse. Det är viktigt för mig att inte bli kränkt av att få den uppmärksamheten. 

Samtidigt konstaterar hon att hon har valt att bli något av en talesperson för gruppen – något som inte passar alla. 

– Innan jag bestämde mig för att skriva boken var det många vänner som hörde av sig och ville prata, för att de funderade på samma sak. Då bestämde jag, att det är något jag alltid vill bjuda på. För mig är det mitt livs bästa beslut, då kan jag vara generös med det. 

Samtidigt finns det gränser för vad hon vill prata om, som när folk frågar vad hon vet om donatorn. 

– Det får mitt barn berätta om när han är redo. Där går min gräns.