Mötet.

2016-03-04 16:24
”Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt”, säger Josefin Olevik. Bild: Sofia Runarsdotter
”Med tanke på att barn alltid använts som en boja för kvinnor, tycker jag att det är positivt att vi kan använda det på vårt eget sätt”, säger Josefin Olevik.

Friheten i att skaffa barn utan partner

Nyligen blev insemination av ensamstående kvinnor tillåtet i Sverige, efter en utdragen politisk process. Nu släpps Josefin Oleviks bok Den befriade familjen, en av de första journalistiska böckerna som skildrar processen för en frivilligt ensamstående i mamma i Sverige.

Ida Therén har träffat henne inför boksläppet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Josefin Olevik kommer in på kafét punktligt, i samma sekund som klockan slår tio. Hon är lätt solbränd och lite fräknig efter en tids semester med sonen hos vänner på ett fuktvarmt Bali. Sonen är 3,5 år, och det är hans tillkomst som hennes nya bok, Den befriade familjen, tar sin utgångspunkt i.

Energin strålar omkring henne, med snabba rörelser och en livlig blick bakom de moderiktiga runda glasögonen. 

Tror du folk skulle skaffa barn om de fattar hur jobbigt det är?

Hon tänker efter en stund.

– Nej, jag tror ingen hade gjort det. Det är som med allting. Det handlar ju om att utsätta sig för livet också. 

– Jag var trött på att vara uppe i mig själv, och bara bejaka mig själv. Jag ville också bli lite begränsad. 

Del av en storfamilj

Josefin Olevik hade fått smakprov på föräldraskapet tidigare, genom en nära relation till en väns barn. I dag är den relationen en del av hennes storfamilj, där vänner och deras familjer skapar ett nätverk som stärker hennes egna lilla basfamilj som består av henne själv och sonen

Hon var beredd på det värsta innan barnet kom, berättar Josefin Olevik. Samtidigt tror hon att det gjort livet enklare att inte ha en annan partner inblandad – i alla fall i jämförelse med föräldrar som blir oplanerat ensamstående och måste hantera sin relation mitt i småbarnsårens kaos. 

– Att skaffa barn på egen hand har alltid funnits i bakhuvudet som en alternativ möjlighet, om jag inte hittade någon att leva med. 

När hon väl gjorde slag i saken att skaffa barn själv var det ett relativt impulsivt beslut. Hon tog ett snack med en klinik i Danmark och fick ett ägglossningstest. När det visade positivt kom beslutet hastigt. Hon kastade sig på nattåget, och plötsligt var hon i en process att skaffa barn på egen hand. Redan vid andra försöket blev hon gravid. 

Den press som hon tidigare känt på att hitta en partner att skaffa barn med avtog sig i samma ögonblick som hon satte sig på tåget mot Danmark. 

– Jag avskydde att livet var så inriktat på den jakten. Det var samma med alla singlar omkring mig. Det var en sådan otrolig frihetskänsla. Det kändes som att jag tog kommandot över mitt liv i samma sekund som jag satte mig på tåget.

Josefin Olevik berättar att hon på flera sätt har känt av tvåsamhetsnormen i vårt samhälle, som hon upplever som snäv.

– När den här familjen blir mer accepterad och ett alternativ för fler, som nu när det blir lagligt, kan flera vara friare i sina livsval. Det kommer göra att fler slipper känna sig misslyckade, och kan hitta ett sammanhang där de kan trivas.

Just nu lever hon utan en romantisk partner, men det är inget som är uteslutet för framtiden. 

– Jag har tänkt att det här är min basfamilj, jag och mitt barn. Den vuxna kärleken kan jag ha vid sidan om.

Läs vidare på nästa sida: Frihet bortom normen