Kultur & Nöje.

2014-01-29 13:50
Hur mycket rasism tål Sverige? Det är frågeställningen i ett nytt debattprogram i P1 med Alexandra Pascalidou.  Bild: Johan Lindskog
Hur mycket rasism tål Sverige? Det är frågeställningen i ett nytt debattprogram i P1 med Alexandra Pascalidou.

"Frågan är hur mycket rasism Sverige tål"

Hur mycket rasism tål Sverige? Det är frågeställningen i ett nytt debattprogram i P1. Programledare är Alexandra Pascalidou.
   – Vi vill ha ett vitalt debattprogram öppet för publik där människor som inte självklart har en röst i offentligheten, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På söndag sänds det första av fem debattprogram i P1 direkt från Kulturhuset i Stockholm. Ambitionen är att fånga upp de mest brännande samhällsfrågorna just nu. I premiärprogrammet om rasism deltar flera av Sveriges främsta debattörer.

– Vi har bjudit in brett från höger till vänster, kända och okända – från Özz Nujen, Lawen Mohtadi, Faje Gani till Hanne Kjöller. Listan växer konstant och det finns människor som själva anmält intresse för att delta i debatten. Det älskar jag.

Alexandra Pascalidou säger att hon vill blottlägga den strukturella rasismen som finns internaliserad i alla samhällen.

– Kunskap och sanning är det bästa botemedlet mot rasismen som växer som ett vilddjur i mörkret. Det dricker sig redlöst på lögner och myter. Det spottar ur sig skrämselpropaganda till frukost.

Hon medger att det är en svår balansgång som kräver akrobatik.

– Det gäller att inte ge rasisterna oförtjänt mycket utrymme som fungerar som marknadsföring och att samtidigt värna om en öppen debatt i demokratins namn. Jag tror på yttrandefrihet men jag tror också på yttrandefrihetens gränser och att de måste respekteras.

Programmet sänder direkt, det är fritt tillträde, öppet för alla, folk i hela landet ska kunna twittra eller maila direkt till programledaren.

– Jag ska skruva upp min simultankapacitet för att kunna fånga upp även främlingsfientliga röster om de är relevanta i sammanhanget.

Vilka andra teman kan vi förvänta oss?

– Vi vill vara så aktuella som möjligt och tar tacksamt emot förslag från våra lyssnare. Det här är ett organiskt program. Lyhört för lyssnarnas önskemål och skräddarsytt enligt behoven som uppstår i det pågående politiska samtalet.

Du känns som klippt och skuren för att hålla i den här typen av livesända radioprogram. Vilka förväntningar har du själv inför programserien?

– Jag har alltid extremt höga förväntningar på allt jag gör och hoppas att programmet blir tankeväckande och upplysande. Att det blir ett spänstigt samtal, en dynamisk debatt som tar pulsen på Sverige under supervalåret och som får folk att tänka ett varv till.

Sänds på söndagar

Programmet sänds första söndagen i månaden, 16.00–17.45, med start den 2 februari. Sista programmet sänds den 1 juni. Livesändning från Kulturhuset, Sergels torg i Stockholm.