Kultur & Nöje.

2021-03-22 18:35
Bild: SVT
Puffetikett
Dagens ETC

”Folk borde vara mindre rädda för att bryta sig loss”

Baggen Bänitio del Fåro hotar ständigt med pungkross – ändå känns livet mer meningsfullt än någonsin. Inför nya säsongen av ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” berättar Kalle Zackari Wahlström om den irriterande kritiken, ekonomin och varför fler borde våga flytta ut från storstäderna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Problem har man alltid, man får bara välja var man vill ha dem någonstans” säger Kalle Zackari Wahlström när jag frågar om livet verkligen blivit som han och frun Brita Zackari hoppades innan de flyttade ut till gården för drygt två år sedan. Citatet visar sig komma från en viss ”Täpp Lars” som lever på en fäbod i Dalarna, men gäller alltså lika bra för en storstadsfamilj som för två år sedan valde att flytta ut i skogen.

Då drömde paret om mindre stress, mindre arbete och tid för varandra. Riktigt så blev det inte. Särskilt inte förra våren när familjen plötsligt hade en åttamånaders bebis, sex hundvalpar och tre flasklamm som skulle matas fyra gånger om dagen.

– Det blev ju jävligt stressigt. Men jag är hellre stressad för sånt som är härligt att hålla på med, än att sitta i bilkö vara sen till en pressfrukost för en dunjacka, säger Kalle Wahlström Zackari och tillägger:

– Stress har vi, men jag känner mig i alla fall mer hemma här, och mitt liv känns mer meningsfullt.

Nästintill provocerande idyll

I den andra säsongen av SVT-programmet ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” får tittarna bland annat följa familjen Zackari Wahlströms försök att bli mer självförsörjande. Här byggs ett stort växthus och ett trädgårdsland, dessutom föds lamm som sedan blir mat. Under tiden ses familjens små barn tulta runt bland kycklingar och hundvalpar. En nästintill provocerande idyll, som får mig att utbrista ”RING BRIS!” för att mina egna ungar inte får växa upp i samma miljö.

Allt fler drömmer om att flytta ut från storstäderna nu. Har du något du vill du varna för?

– Det är väldigt väldigt lerigt, och så är det ganska mörkt långa perioder eftersom det inte finns gatlyktor. Med småbarn blir det mycket tid inomhus, för de har inte börjat ha pannlampor än. Det är lite som att bo i en ubåt, skrattar Kalle Zackari Wahlström.

Men egentligen vill han inte varna någon, snarare uppmana fler att våga flytta från storstäderna.

– Jag tycker att folk sitter fast för mycket. Självklart
fattar jag att vi är priviligierade som jobbar med att visa upp det vi håller på med om dagarna. Alla har det inte så. Men jag tycker att folk borde vara mindre rädda för att bryta sig loss. Flytta, testa något annat! I värsta fall får man väl flytta hem igen, om man kommer på att man vill ha vita Converse året runt.

Hur tät måste man vara från början för att ha råd att leva det här livet, om man inte kan göra ett tv-program om det?

– Vår bondgård kostade mindre än en tvåa inne i Stockholm, så det är väldigt billigt att bo på landet. Om du jobbar hemma så kan du ju bo var fan som helst. Sen är det dyrt att dra igång allt, ett växthus är inte gratis till exempel. Men sen när man väl har det så kommer man att kunna producera tomater tills det står en upp i öronen resten av livet. Jag när i alla fall en dröm om att det här livet ska bli billigare att leva.

Hur mycket av allt jobb på gården gör ni själva?

– Vi gör allt jobb själva, med hjälp av familj och kompisar. Det hade varit rätt soft att göra programmet för en kommersiell tv-kanal. Då hade jag och Brita bara kunnat vara lite sköna, och så hade något byggvaruhus kommit, gjort jobbet och stått för allt material, säger han.

På lång sikt tror Kalle Zackari Wahlström ändå att det är bra att familjen gjort allt själva, så att de ska kunna klara sysslorna även om programserien tar slut. Dessutom ger arbetet på gården en kick.

– Det är så jävla coolt att ha ett liv där man utvecklas och lär sig nya saker. Helt plötsligt sitter man där och kan gräva grävmaskin, eller förlösa ett lamm med handen i fårsnippan. Det känns som att livet blir så himla mäktigt av sånt, och så är det hela tiden här.

På Instagram blir ni ofta tillrättavisade av läsare som tycker att de kan bättre. Vilken är den störigaste kritiken att få?

– Jag la upp en bild från när jag parade min hund med en hane av en annan ras. I hundsvängen är det väldigt många som är intresserade av att det ska vara renrasiga hundar. För mig ringer det varningsklockor direkt när man börjar prata så noga om ras. Historiskt sett har det varit ett tecken på att något varit fel...

Min kompis har försökt köpa en liten gård i ett år, men priserna har skenat iväg. Är det ditt och Britas fel?

– Haha, jag vill se det som att vi och pandemin har på­verkat samhället i ungefär samma riktning. Men min kompis var på en visning av en gård, och då pratade mäklaren om ”Kalle och Brita”-effekten. Men jag tror mer att folk har upptäckt att de kanske inte behöver bo så nära ett kontor. Vi visar att det går och att det är härligt.

Kalle Zackari Wahlström om

… vad hans och Britas konflikter oftast handlar om:

– Klassiska grejer, att någon känner sig ensam med diskmaskinen till exempel. Men arbetet är ganska uppdelat: Jag tar hand om alla djuren och odlingarna, för det är jag som har dragit igång det och har det som mitt. Hon är ansvarig för inomhus mycket mer än jag.

… barnens uppoffring:

– Vi har ju liksom ryckt upp barnen och flyttat ut på landet, och det är på ett sätt en uppoffring för dem. Men jag tänker att det ger dem något som de får ha med sig resten av livet. Mitt mäktigaste minne från i inspelningarna var när jag och vår dotter Essa var och fiskade kräftor. Det fanns något djupt för mig där: Att hon vågade hantera kräftorna, vilket ju inte är självklart att man vågar. Våra barn känns så kapabla.

… hur självförsörjande de är:

– Vi är självförsörjande om vi väljer att vara det. Om alla går med på att äta potatis och kött och haricot verts som jag har jättemycket i frysen, då funkar det. Men livet kanske blir lite torftigt då? Vi köper mjölkprodukter, pasta, ketchup, vin, öl och chips. Snus är jag självförsörjande på.

Kalle Zackari Wahlström

Ålder: 40 år

Yrke: Tv-makare, poddare och influencer.

Bor: På en gård nära Nynäshamn.

Familj: Frun Brita Zackari, 38 år. En tonårig son från tidigare förhållande. Två gemensamma små barn (”De går på förskola, sedan kommer de hem och brottas med får”).

Djuren: En katt, fem ankor, tjugo höns, tre hundar (och valpar på gång), sex får (lamm på gång), en kanin. Vi hade också 40 000 bin, men de dog under vintern tyvärr.

Aktuella: Med andra säsongen av programmet ”Hjälp, vi har köpt en bondgård”, premiär 23 mars i SVT.

Kalles 3 tips till dig med bondgårdsdrömmar

1. Skaffa höns direkt (för äggen).

2. Skaffa katt direkt (för mössen).

3. Köp ett ställe som redan har en bra jordkällare, för där har man all mat. Konserver, sylt, saft, inläggningar, potatis och annat som växter under jord.