Kultur & Nöje.

2019-03-12 16:59
Florence Valentins pågående greatest hits-turné startade den 9 mars i Norrköping och pågår fram till och med den 30 mars i Uppsala.  Bild: Gustaf Waesterberg
Florence Valentins pågående greatest hits-turné startade den 9 mars i Norrköping och pågår fram till och med den 30 mars i Uppsala. 
Puffetikett
Dagens ETC

Florence Valentin är tillbaka efter tio år på is

Indiepopkungarna från 00-talet, Florence Valentin, är efter tio år tillbaka med nytt material och en Sverigeturné.

”Jag tycker låtarna håller och är aktuella, men vi gör mest detta för vår egen skull. För att det är så förbannat roligt”, säger frontmannen och låtskrivaren Love Antell.   

Florence Valentin var bandet som Love Antell växte upp och danades i musikaliskt redan från och med sina tidiga tonår. Under 00-talet slog de igenom vitt och brett med sina catchiga och charmiga poplåtar med socialrealistiskt patos. Låtar som ”Pokerkväll i Vårby gård”, ”Upp på sociala, ner på systemet” och ”Spring Ricco”.

I samma veva kände sig dock Love Antell – som var den kreativa och konstnärliga motorn i Florence Valentin – tvungen till att upplösa bandet och gå sin egen väg som soloartist.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag har tidigare försökt påstå att vi var färdiga med varandra konstnärligt, men det stämmer nog inte helt. Vi har pratat om det mycket och kommit fram till att det förmodligen var mitt beslut och av rent praktiska skäl. Vi spelade väldigt mycket ute och det blev svårt att få ihop det med allas privatliv. Det var ironiskt nog när det gick som bäst, som vi tog knäcken på bandet, säger han.

Tio år senare

I dag – tio år senare – kommer det att fungera bättre, tror Love Antell, som träffar Dagens ETC på ett frukostkafé i södra Stockholm, ett stenkast från hans hem, dit han snart måste skynda tillbaka för att ta hand om sin influensasjuke son.

– Ja, bandet är såklart inte det allra viktigaste längre, som det var förr. Med tiden inser man att det finns andra värden i livet, att organisera ett band är i jämförelse rena barnleken, säger Love Antell och skrattar.

Ursäkten till återföreningen med Florence Valentin är just detta tioårsjubileum, som markerar bandets senaste skivsläpp, ”Spring Ricco”.

– Men redan runt förra våren började vi prata lite löst om att lira ihop igen.   

Förslaget dök upp i samband med att bandets backkatalog skulle tryckas upp på nytt.

– Min första spontana reaktion var: ”aldrig i livet”. Det tog kanske en vecka, sedan hörde jag mig för med de andra, och de var alla peppade på det. Tiden var liksom mogen för det tror jag.

”Speciell energi”

Att återigen lira ihop med de vänner man växt upp med skapar en väldigt speciell typ av energi, konstaterar Love Antell.

– Jag vet att det låter klyschigt och jag trodde själv aldrig att jag skulle använda de orden, men det är verkligen något märkligt som händer, en speciell typ av energi som uppstår, när vi är samlade allihop i samma rum, säger han.

Florence Valentins pågående greatest hits-turné, som startade den 9 mars i Norrköping och pågår fram till och med den 30 mars i Uppsala, är en engångs­företeelse. Men troligtvis blir det fler konserter efter att den nya skivan har släppts, utlovar Love Antell.

– Vi har slagits av hur kul det är att spela ihop igen, och jag har börjat skriva på låtar som vi så småningom planerar att släppa på ett album. Det har varit som att hitta en gammal bortglömd jacka på vinden, prova på den och känna, fan den här schyssta hade jag glömt bort, säger han.      

Den första nyskrivna låten på tio år finns redan ute.

– ”Sanningen om mig” är vår guilty pleasures-låt. Musikaliskt drar den åt de 90-talslåtar vi gillade som mest på den tiden när vi växte upp. Den är vår ”Under the Westway” med Blur. Textmässigt handlar den ju om den där kärleken man aldrig riktigt kunde komma över. Man har kanske hamnat på olika irrvägar i livet på grund av jobb, jakten på pengar eller kampen i tillvaron, men man blir ändå aldrig helt av med varandra. Den och en till nyskriven låt kommer vi att spela på turnén nu, avslutar Love Antell och skyndar vidare hemåt, till sonen Gill.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ny singel och turné med Florence Valentin

Florence Valentins nya låt ”Sanningen om mig” finns sedan i fredags ut­given som singel.

Återstående stopp på Sverigeturnén:

15 mars Göteborg.

16 mars Stockholm.

22 mars Lund.

29 mars Örebro.

30 mars Uppsala.