Kultur & Nöje.

2020-06-17 13:00
  • Aleyna Kaya blev förvånad när hon tillfrågades av den före detta nazisten Patrik Asplund om att samarbeta i ett nytt tv-program.  Bild: Claudio Britos
    Aleyna Kaya blev förvånad när hon tillfrågades av den före detta nazisten Patrik Asplund om att samarbeta i ett nytt tv-program. 
  • Bild: Claudio Britos
  • Bild: Claudio Britos
Puffetikett
Dagens ETC

Exnazist och journalist gör tv-serie om den svenska gemenskapen

En oväntad kombo ska visa Sverige vad Sverige står för. Det är den före detta nazisten Patrik Asplund och den muslimska journalisten Aleyna Kaya som programleder serien ”We in Sweden”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Aleyna Kaya och Patrik Asplund hälsar på varandra med en coronavänlig fistbump. De hamnar snabbt i en lättsam jargong där Aleyna utbrister att hon är ”så glad att inte ha några barn” efter att Patrik nämner en av sina tonåringars senaste upptåg.

I solen på Fittja äng där de två promenerar tillsammans, är det svårt att tänka sig att Patrik varit nazist och för 25 år sedan kunde ses som ett verkligt hot mot den unga muslimska journalisten som går bredvid honom.

Nu ska de istället göra tv ihop. We in Sweden heter programmet som ska undersöka den svenska gemenskapen – och polariseringen. Hur ser egentligen bilden av Sverige ut inom och utanför landet och vilka inkluderas i den? Det är frågor som både Patrik och Aleyna länge har funderat på.

– Serien handlar om att utforska och berätta vad Sverige är idag och bemöta de olika bilder som finns nationellt och internationellt. Jag och Patrik kommer lära känna varandra bättre under tiden och vi kommer att bjuda på oss själva och vårt Sverige ur våra olika perspektiv, säger Aleyna Kaya.

En oväntad matchning

Det var Patrik som först tog kontakt med Aleyna. Han hade sett hennes miniserie om förorten i Sverige och tyckte att hon verkade vara en person som skulle passa perfekt att starta ett projekt tillsammans med.

– Många stänger av programmet när de ser att det är någon med slöja. Det behövs fler program där olika röster hörs. Det är en stor åldersskillnad mellan oss och vi kommer från olika bakgrunder, det väckte mitt intresse för att jobba ihop, säger Patrik Asplund.

När Aleyna Kaya fick frågan från Patrik om att göra något tillsammans hade hon en hotbild mot sig från högerextrema personer. Näthatet översköljde henne med hat efter tv-programmet om förorten och efter att hon hade berättat i media om drömmen att vilja bli den första nyhetsuppläsaren att bära slöja.

– Jag blev lite ställd när jag fick höra från min kusin som boxas ihop med Patrik att en före detta nazist ville göra ett projekt med mig. Jag var kanske inte rädd men rätt nervös, jag visste inte då vem han var men jag litade på min kusin. När vi väl träffades på en fika så stod han där, skallig och med tatueringar, som jag kan tänka mig att en nazist ser ut. Men han var inte så farlig, säger hon och skrattar.

”Har ett pris på mitt huvud”

Hatet från nazister är något de två har gemensamt. Patrik berättar att han hotats ända sedan han lämnade naziströrelsen 1998, samma år som Aleyna föddes.

Patrik var på nittiotalet sångare i ett av Sveriges största vit-makt band, Midgårds söner, som bland annat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nämnt som en favorit. Han hamnade där efter att ha blivit nedslagen av ett invandrar­gäng som trodde att han var en skinnskalle.

– Då blev samhällets problem helt plötsligt invandrarnas och den bilden stärktes genom ett dagligt användande av alkohol och droger, berättar han.

Även om Patrik menar att han inte skulle ha gett sig på en ung muslimsk tjej under den här tiden ,så var både han och rörelsen våldsam.

– Jag var inte snäll, jag har åkt dit 21 gånger och blev dömd för misshandel bland annat. Jag kunde vara helt känslokall, typ dricka kaffe under ett slagsmål. Det känns läskigt idag. Sedan när jag lämnade så satte nazister från hela världen ett pris på mitt huvud, säger Patrik.

Aleyna berättar att hon imponeras av Patriks själv­insikter och mod att erkänna sina misstag.

– Han har vågat bryta sig loss och stå upp för det som är rätt, och ser till det positiva för att göra saker bättre.

Gemensam drivkraft

Det som ännu starkare binder Patrik och Aleyna samman är drivkraften att vilja skapa förändring och en bättre inte­gration i landet.

Aleyna ser tv-programmet som en möjlighet att fortsätta att bredda människors perspektiv. Hon ger exemplet att invandrare inte bara jobbar inom vården utan kan lika gärna vara kemister. Alla, inklusive hon själv, måste arbeta med sina fördomar, menar hon.

– Det finns en hel värld utanför Stockholm som många här inte känner till men som är viktig att visa. Varje stad har sin egen historia och eldsjälar som borde få sina röster hörda.

Patrik har länge jobbat med olika integrations­projekt, till stor del på Fryshuset och har även startat stiftelsen Goodsport som arrangerar nattfotboll i förorterna, som han prisades för på idrottsgalan förra året.

– Nattfotbollen har sänkt kriminaliteten med 50 procent i flera delar av landet, berättar han.

”Kompletterar varandra bra”

Förutom deras uppenbart olika bakgrunder, kön och ålder handlar deras främsta skiljelinjer om tempo och arbetssätt.

– Patrik är mer impulsiv än vad jag är. Allt går lite snabbare för honom medan jag kanske är mer tillbakadragen och strategisk, berättar Aleyna Kaya.

– Det är bra, jag behöver någon som lugnar ner mig lite. Vi kompletterar varandra bra, hon har entusiasm och är en grym journalist medan jag har ett stort kontaktnät och mina erfarenheter,  säger Patrik Asplund.

Till skillnad från Aleyna Kaya som ser tv-rutan som ett sätt att normalisera olika utseenden och identiteter är han inte lika sugen på att synas medialt.

– Men om jag skulle dö inom fem år är det ett bra sätt att föra vidare kunskaper och göra något som kan göra skillnad, säger Patrik.

We in Sweden

We in Sweden produceras av mediehuset Fanzingo och har hittills spelat in ett pilotavsnitt. De räknar med att bli klara med sex av nio avsnitt i år, om coronaläget tillåter.