Film.

2016-01-28 21:00
Flickan som räddade mitt liv handlar inte bara om Souad. Den berättar flera andra historier om personer som fått fly, ofta inte för första gången. Bild: Press
Flickan som räddade mitt liv handlar inte bara om Souad. Den berättar flera andra historier om personer som fått fly, ofta inte för första gången.

Ett möte som räddade liv

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

”Ska inte vilja blunda”

Men Flickan som räddade mitt liv handlar inte bara om Souad. Den berättar flera andra historier om personer som fått fly, ofta inte för första gången.

– Men det blir lite ljusare. Jag har inte gjort dokumentären för att folk ska bli skrämda av eländet, utan för att berätta historier. Man ska inte vilja blunda, det handlar om att lära känna människor. Det finns hopp i livet bara vi hjälper varandra och förstår att de som utsätts för det här våldet är människor, inte bara siffror.

Hur har det varit att komma tillbaka till Sverige från filmandet?

– Första gången jag kom tillbaka hade jag varit borta i 13 dagar och när jag började samla mina intryck på planet hem kunde jag bara gråta. Jag skrek i sömnen och kunde inte släppa det.

I ett halvår letade Hogir Hirori efter elvaåriga Souad. Han spred bilder, var med i tv och åkte runt till flyktingläger – utan resultat.

– Jag hade egentligen tappat hoppet och var på väg till flygplatsen för att åka hem när min kompis ringde och sade att han visste var hon fanns. Plötsligt blev jag orolig, kommer hon att komma ihåg mig eller bara tycka att jag är jättekonstig som har letat upp henne?

– Men hon kom ihåg mig. Hon mindes till och med att min fru hade varit gravid och gick och bar på kläder som hon hade köpt till min son. Hennes mamma berättade att hon hade dem med sig hela tiden ifall jag skulle komma.