Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Ester Blenda Nordströms humanism har åldrats med värdighet

Ester Blenda Elisabeth Nordström (1892–1948), signaturen ”Bansai” i Svenska Dagbladet. Första svensk som ”wallraffade”, började på SvD 1 september 1912. Publicerade sitt berömda ”pigreportage” i SvD sommaren 1914. Hon arbetade på tidningen fram till 1917.
Ester Blenda Elisabeth Nordström (1892–1948), signaturen ”Bansai” i Svenska Dagbladet. Första svensk som ”wallraffade”, började på SvD 1 september 1912. Publicerade sitt berömda ”pigreportage” i SvD sommaren 1914. Hon arbetade på tidningen fram till 1917. Bild: Bild: Svenska Dagbladet/TT

Dagens ETC

I dagarna återutges Ester Blenda Nordströms reportagebok Byn i vulkanens skugga. Den skildrar ett fattigt men lyckligt folk i östra Sibirien med naturalistisk skärpa. Rasmus Landström läser en författare som har fått ett retrospektivt genombrott.

2012 gjorde det lilla förlaget Bakhåll en fantastisk upptäckt. Djupt nere i biblioteksarkiven hittade de en 98 år gammal reportagebok med titeln En piga bland pigor. Den var skriven av Ester Blenda Nordström och skildrade de usla förhållanden som pigorna arbetade under. Det var en indignerad skildring, med en underfundig humor och fullständigt magisk närvarokänsla. Då, 2012, var Nordström ett i princip okänt namn utanför universitetet men boken lästes med stor entusiasm av både kritiker och allmänhet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser