Intervju.

2016-02-04 21:00
Saleen Gomani. Bild: Privat
Saleen Gomani.

Erotisk film i virtual reality

Saleen Gomani är en av totalt sju konstnärer som har tilldelats Svenska filminstitutets nya filmstöd Fusion. Satsningen ska möjliggöra normkritiska och innovativa projekt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Vill du resa med flyg eller bil, eller äta en bit kött, utan att skada miljön?

Klimatkompensera dina utsläpp på ETC Klimatkompensation. Det är klimatklokt i praktiken!

Vad handlar ditt projekt om?

– Jag ska göra korta erotiska spelfilmer om icke-normativt begär, som fetischism och BDSM, med virtual reality (datorgenererad simulerad verklighet) som medium. Utgångspunkten är tanken om ett ”fjärde behov”: att komma ifrån sitt vanliga tillstånd eller medvetenhet. Virtual reality blir ett sätt för publiken att komma så långt in i filmfantasierna att de lämnar sin vanliga tillvaro.

– Jag vet inte hur filmerna kommer att visas än, kanske med hjälp av särskilda glasögon eller en 360-gradersskärm, men jag vill att det ska fungera för en publik som sitter tillsammans.

Hur kom du på idén till projektet?

– Förra året var jag på en föreläsning om virtual reality och fältet har hittills varit otroligt vitt och mansdominerat, det behövs bredare representation.

– Sedan vill jag hitta sätt för publiken att verkligen delta i en film. Jag vill inte att åskådare ska vara passiva eller att de kunna komma undan att beröras av hemska saker i filmer tack vare sina privilegier. Jag vill skapa interaktion mellan publik och karaktärer.

På vilket sätt är normkritik viktigt inom film?

– Det är viktigt som förhållningssätt, att man till exempel kan använda sig av flera medier än film och ta in olika erfarenheter. Jag hoppas att vi som deltar i Fusion kommer ge nya perspektiv och inspirera andra.