Tre frågor.

2017-11-02 17:45
Alexandra Pascalidou.  Bild: Christine Olsson/TT
Alexandra Pascalidou.

”En perfekt julklapp till alla som håller förövare om ryggen”

Alexandra Pascalidou. Journalist och programledare som ska redigera antologin ”#Metoo – Så går vi vidare” som kommer ut den 12 december på Lava förlag.

Boken samlar röster från kvinnor med olika bakgrunder och kommer också att kunna användas som handbok med råd och verktyg.

Hur kom ni på att ni ska göra den här boken?

– Alexandra Lidén på Lava förlag ringde mig. Vi har jobbat ihop förr och hon vet att jag är bra på att jobba dygnet runt med snabba deadlines. Den här boken vill vi få ut innan årsskiftet. Det blir den perfekta julklappen till alla chefer och alla som håller förövare om ryggen. Men också alla utsatta, alla tystade, alla modiga.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Har du arbetat med de här frågorna förut?

– Ja, jag har jobbat en hel del med Terrafem, som hjälper utsatta flykting- och invandrarkvinnor. Sedan har jag träffat kvinnor i Afrika och Asien, och senast i Georgien när jag varit ambassadör för Kvinna till kvinna. Många kvinnor har berättat sina historier för mig.

Hur valde ni ut de kvinnor som kommer att medverka?

– Urvalet är brett och mångfacetterat. Det är samlat från de röster som gjort sig hörda, både kända och okända. De är i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Vi har försökt få till ett varierat urval. Det är viktigt att få med en mångfald av röster. Alla dessa kvinnor bär sorgligt nog ärr av sexuellt våld, trakasserier och ofredanden. #Metoo handlar inte om enstaka fall och individuella avvikelser utan om historiskt, traditionellt, strukturellt skam- och skuldbeläggande av kvinnan som offer.