Hoppa till innehållet

Bokrecension

En dämpad sång om förtvivlan

”I Butcher´s Crossing är poängen att männen accepterar motgångarna, även om de förtvivlar. På så sätt framträder Williams inte bara som westernförfattare utan även som stoiker”, skriver Rasmus Landström.
”I Butcher´s Crossing är poängen att männen accepterar motgångarna, även om de förtvivlar. På så sätt framträder Williams inte bara som westernförfattare utan även som stoiker”, skriver Rasmus Landström. Bild: Bild: Natur och kultur

Dagens ETC.

Häromåret fick John Williams ett postumt genomslag med sin 60-tals­roman Stoner. Nu ges ytterligare en av hans böcker ut på svenska. Även den här gången behandlas ämnen som manlighet, nederlag och grusade drömmar.

När Will Andrews kommer till Butcher’s Crossing är staden så liten att den kan tas in med en blick. Längs en smal lerväg ligger sex enkla trähus och bortanför dem några spridda tält. Där finns en bar som består av en ohyvlad bräda till bardisk. Doften av brinnande fotogen och blaskigt öl känns ut till gatan. Där går Andrews in för att hitta någon att jaga buffel med. När han får frågan varför han, en universitetsutbildad man, vill ge sig på en sådan expedition svarar han: ”Jag kom hit för att se så mycket av landet som möjligt.” Mer än så får man egentligen inte veta om Andrews motiv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00