Minnesord.

2020-08-31 15:46
Daddy Boastin', Winston Errol Barbour, avled under söndagen, 61 år gammal. Foto: Peter Lydén/TT
Daddy Boastin', Winston Errol Barbour, avled under söndagen, 61 år gammal.
Puffetikett
Dagens ETC

En bragd som inte går att överskatta

Sångaren Daddy Boastin’ är död.

Winston Errol Barbour, som var hans riktiga namn, blev 61 år gammal och avled på söndagsmorgonen i sviterna av cancer. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

När The Latin Kings 1994 släppte det fullkomligt banbrytande debutalbumet ”Välkommen till förorten” var det början på den svenska hiphopens revolution.

Det var en tid hårt präglad av Lasermannens rasistiska mord och mordförsök, vit makt-bandet Ultima Thule och ekonomisk kris med en moderatledd regering och ett populistiskt missnöjesparti som tog sig in i riksdagen.

Den bakgrunden är viktig för att förstå betydelsen av Latin Kings genombrott. De skrev texter med ett perspektiv från miljonprogramsförorter  som tidigare nästan bara hade skildrats inom punken, men som nu beskrevs från ett helt nytt håll, från latinamerikanska invandrare i norra Botkyrka.

Mycket av det som idag toppar hitlistorna och spelas på radion har sin grund i det Dogge, Chepe, Salla och Rodde gjorde där i mitten av 90-talet.

Daddy Boastin' brukade ibland kallas för gruppens femte medlem. Med oförglömliga rader i svenska klassiker som ”Kompisar från förr” och ”Snubben” toastade han sig in med humor och värme i hundratusentals svenska vardagsrum. 

Om svensk hiphop var något relativt nytt på mitten av 90-talet så var dancehall på svenska ännu mer okänt för den breda allmänheten. Men Boastin öppnade dörrarna och gjorde det lättillgängligt för alla. Han var en sann pionjär vars betydelse inte går att överskatta.

Daddy Boastin' föddes 11 juli 1959 som Winston Errol Barbour på den karibiska vulkanön Saint Vincent. Från Västindien kom han till Sverige och blev en slags mentor för många yngre hiphop- och reggaeartister på väg uppåt i sina karriärer.

I ”Portafolio”, boken om The Latin Kings som Wahlström & Widstrand gav ut 2005, beskriver DJ Salla hur de först kom i kontakt med Boastin genom producenten Gordon Cyrus.

– Boastin var inte så bra på svenska då, men vi talade om för honom vad han skulle sjunga. Warner ville inte att vi skulle ha med Boastin, de tyckte att han läspade och var för gammal, säger Salla i Marimba Roneys intervju i boken. 

Men de tog med honom ändå, och Daddy Boastin' kom att bli ett stort namn i svensk musik. 

Han fortsatte gästa Latin Kings på låtar som ”Passa micken”, ”Gitta från verkligheten” och inte minst den stenhårda ”Blend dom” med rader som: 

”Alla vet Boastin jag e veteran, hård och tuff original som fan
Raggamuffin på svenska, Boastin e faan
Hänga på landet, mecka på stan
För vuxna, tonåring, också för barn
Alla köttätare, också vegan
För buddhist, hindu, kristna, islam
Daddy Boastin make ’em rock, come come on”


Med sitt eget soundsystem, Trinity Sound, körde han ofta live på klubbar och festivaler runt hela landet från 90-talet och fram tills alldeles nyligen.

Han gästade Teddybears Sthlm på låtar som ”Ahead of my time” och ”Little stereo”. Han gjorde låtar med Markoolio  och Timbuktu, och Gyllene Tider-covern ”När vi två blir en” ihop med tonårspopgruppen Miio.

2002 gjorde han solokarriär med debutalbumet ”Efterlyst” med hits som ”Värsting”, en svensk tolkning av Dandy Livingstones ska-klassiker ”A message to you Rudy”, mest känd i The Specials version. Boastin uppmanar där ”alla grabbarna i förorten” att sluta hänga i gäng och börja tänka på sin framtid.

Stora delar av Musiksverige har skrivit hyllningar till Boastin efter det sorgliga dödsbeskedet på söndagen.

Dogge Doggelito skriver i ett känslosamt Facebook-inlägg:
”jag kan knappt ta in det jag själv skriver; Daddy Boastin min vän min sparringpartner gick ur tiden imorse kl 9, med sina döttrar runt omkring sig som han önskade, med tårar i ögonen skriver jag dessa rader då vi sjungit ihop över 25 år med många hits å succéer  bakom oss, turnéer, Guldskivor, Grammisar, priser, utmärkelser och största scenerna i landet, kommer sakna dej och alltid kommer du leva i mitt hjärta å din musik kommer leva länge då du var älskad och mycket omtyckt och alltid ett leende på läpparna och en av dom vassaste MC,s på mikrofonen i Sverige. So Long my friend Love u always”.

Personligen minns jag framför allt när vi en gång åkte tåg tillsammans, jag och Daddy Boastin'. 

Han skulle spela live och jag skulle spela skivor på en påskfest i Härnösand.

"Det är så vackert här, jag vill flytta hit", sa Boastin till mig när han blickade ut genom fönstret över det karga vårvinter-landskapet längs Höga kusten.

Vem vet, kanske sitter han där ovan just nu, i stillheten, och njuter av de ångermanländska skogarna och bergen.

Oavsett vad, stort tack för allt Daddy Boastin'. Kompisar från förr.