Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

En befrielserörelse av förlossningsberättelser

Elinor Torps ”Moderkakan” är en av många svenska böcker som under det senaste året skildrar modersblivandet med en rå och rak blick. 
Elinor Torps ”Moderkakan” är en av många svenska böcker som under det senaste året skildrar modersblivandet med en rå och rak blick.  Bild: Bild: David Lundmark

Dagens ETC.

”Moderkakan” av Elinor Torp är en ny roman i en rad av böcker som berättar rått och rakt och brutalt ärligt om förlossningspanik, blödande bröst och det svindlande och svårgreppbara i att föda och födas som mamma.

Det allra mest utsatta ögonblicket i en vuxen västerländsk människas liv: att föda ett barn, har förbluffande länge omgärdats av tystnad. Kanske att kvinnor sinsemellan ibland mumlar fram vittnesmål om hur det var. De sönderslitande krafterna, ibland triumfen över att det ändå gick att föda fram ett liv, andra gånger ett kvarvarande trauma. Något obegripligt som hänt en, som drabbat en. En ostoppbar orkan som farit genom ens kropp. Det är förunderligt att alla människor kommer till på detta vis. Än mer underlig är därför tystnaden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser