Festival.

2015-07-31 22:00
”Musiken i helgen kommer du inte riktigt kunna förutse vart den kommer ta vägen utan den kan ta vägen vart som helst”, säger Sophie Valencia Vogel.
”Musiken i helgen kommer du inte riktigt kunna förutse vart den kommer ta vägen utan den kan ta vägen vart som helst”, säger Sophie Valencia Vogel.

Electrofestival ersätter opera i Dalhalla

Den elektroniska musikfestivalen Into the Valley drog igång idag. Festivalen som pågår i två dagar bjuder på en rad stora namn inom den elektroniska världen, och den unika miljön verkar ha lockat en hel del internationella festivalbesökare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan det i november offentliggjordes att en ny festival skulle äga rum i kalkstensbrottet Dalhalla utanför Rättvik i Dalarna har svenska såväl som internationella elektrofantaster suttit som på nålar. Förköpsbiljetterna som såldes redan i november tog slut på några dagar, och sedan dess har nya biljetter släppts titt som tätt och sålt bra. Detta trots att festivalen går av stapeln för första gången i år.

– Det finns redan ganska många festivaler i Sverige, vi har velat göra något annorlunda och har valt att fokusera på en smal elektronisk scen med techno och en viss typ av house, säger Sophie Valencia Vogel, PR-ansvarig.

Unik miljö lockar

Det är främst den unika miljön som lockar festivalbesökarna, tror Sophie Valencia Vogel. Sedan 1991 har Dalhalla använts som musikscen för opera- och körföreställningar, jazz och popmusik. Den elektroniska scenen är något som vanligtvis inte förknippas med ovanstående musikevenemang. De traditionella sittplatserna som pryder kalkstensbrottet ska inför helgen tas bort så 3500 dansanta festivalbesökare får plats framför stora scenen. Max antal besökare på festivalen är 6 000 personer, beräknat antal besökare för i år är 5 000.

– Vi är nöjda med det eftersom det är första året och en helt ny produkt. Nästa år säljer vi slut, säger Sophie Valencia Vogel.

Många utländska besökare

Bland festivalbesökarna uppskattar Sophie Valencia Vogel att lite mindre än hälften är utländska besökare, och det verkar vara miljön som lockar mest.

– Man kan ju ta vilken musik till vilken plats som helst, men det blir en helt annan upplevelse när man är på en magisk plats. Det här ska vara en helhetsupplevelse som är högkvalitativ på alla nivåer.

Bland de artister som har bokats till festivalen syns bland de största namnen i världen inom genren, både i Sverige och internationellt.

– Flera av de här artisterna kommer till Sverige för första gången, och då är det extra spektakulärt att de kommer till lilla Dalarna.

Hur skulle du beskriva musiken som kommer dominera Dalhalla i helgen?

– Minimalistiskt, djupt och lite seriösare Den här musiken är ganska oförutsägbar till skillnad från kommersiell elektronisk dansmusik som man oftast hör på radion idag, som är lite mer uppenbar musik. Musiken i helgen kommer du inte riktigt kunna förutse vart den kommer ta vägen utan den kan ta vägen vart som helst.

 

Into the Valley

Ricardo Villalobos

• Född 1970 i Santiago, Chile. Musikproducent och DJ känd för sin minimalistiska techno och mikro-house.

Richie Hawtin

• Född 1970 England. Artist och DJ sedan tidigt 90-tal. Känd för sin minimalistiska techno.

Nina Kraviz

• Född 1981 i Irkutsk (Sibirien), Ryssland. Har slagit igenom stort de senaste fem åren med en rå blandning av house och techno.

Ida Engberg

• Född 1984 i Stockholm. DJ och producent känd för sin deep house.

Dixon

• Född 1975 i Tyskland. Röstades 2013 och 2014 fram som den DJ som har betytt mest för den elektroniska musiken under året.