Sexspalt.

2015-12-15 19:00

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

När jag träffade min partner ville vi båda ha sex lika ofta. I dag (efter tio år och två barn tillsammans) har vi inte sex alls. Senaste gången var för 1,5 år sedan. Jag är rädd att min man förr eller senare ska lämna mig, att han träffar någon annan på grund av detta. Men jag vill verkligen inte – oftast vill inte han heller. Vi vill inte heller gå till en sexolog eller familjerådgivningen för att prata om det. Kommer det här fortsätta funka för oss?

Svar:

Hej och tack för din fråga som jag tror väldigt många känner igen sig i. Det finns en bild av att alla parrelationer behöver sex för att fungera, men så är det inte. Vissa par har inte sex, men de har det bra på många andra sätt och väljer att stanna tillsammans. Att båda är nöjda med att inte ha sex underlättar. En del par lever mer i en vänskapsrelation, medan andra har fysisk närhet, kramar och kel som inte leder till direkt sex. En kärleks- eller parrelation kan se olika ut och alla behöver inte samma saker för att må bra.

Man behöver inte gå till en terapeut eller sexolog för att tala om detta. Men jag tänker att det är en bra idé att i alla fall prata med varandra. I synnerhet om du känner oro och inte vet var din partner står. Ni kanske skulle behöva prata om förväntningar på relationen, sexlivet och om dina farhågor. Det kan kännas svårt men är förmodligen nödvändigt.

Fråga:

Jag är nudistman och brukar åka till Gran Canaria och njuta av nakensemester med sol och bad. Där kan man leva som man vill, promenera naken till stranden och bakom playan på sanddynerna är det swingersområde. Där har folk, oavsett läggning, sex ganska öppet, ensamma, i par, i grupp. Så sensuellt och befriande. Som att leva ut hemliga drömmar fast det är verklighet. Man trodde inte sådant fanns. Vad kan det bero på att det just där är så fritt? Trodde Spanien är ett katolskt land med strikta morallagar?

 /livet underbart när underlivet är bart

Svar:

Ja du ”livet underbart när underlivet är bart”, det är en intressant fråga som jag faktiskt inte vet svaret på. Nudiststränder med mer eller mindre öppen sexaktivitet finns på många ställen i världen, inte bara på Gran Canaria. Och det ska ju sägas att det inte är på alla stränder där som nakenhet och sex är accepterat heller. Det låter dock härligt att du funnit ett ställe med skön atmosfär där du trivs!

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se