Kultur & Nöje.

2020-05-06 12:25
Bild: Skärmdump från SVT Play / App store
Puffetikett
Dagens ETC

Efter genuskritiken – SVT plockar bort Alfons-avsnitt

I ett avsnitt av den klassiska serien Alfons Åberg blir Alfons retad för att han leker med Milla, som är tjej. Nu har SVT plockat bort avsnittet från Bolibompa-appen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Avsnittet togs bort efter att en förälder hört av sig till SVT och påpekat att avsnittet sände tråkiga signaler till flickor.

– Just nu arbetar vi särskilt intensivt med att kalibrera innehållet i Bolibompa-appen, som riktar sig till de yngsta barnen, och dialogen med en aktiv och intresserad publik är en självklar del i det arbetet, skriver SVT:s presstjänst i ett mejl till Dagens ETC.

Avsnittet går fortfarande att se på SVT Play. Där tror SVT att det är större chans att barn ser avsnittet tillsammans med en vuxen.

– En del av våra lite äldre program, såsom det här aktuella avsnittet där Alfons blir retad för att han leker med en tjej, lämpar sig bäst för barn att se tillsammans med någon vuxen så att man kan diskutera och reflektera tillsammans. Därför har vi valt plocka bort avsnittet från Bolibompa-appen där vi vet att många barn tittar ensamma, skriver SVT:s presstjänst.

När SVT rensade bort rasism ur Pippi 2014 uppstod en infekterad kulturdebatt där ni anklagades för censur. Har debatten då haft någon betydelse för ert beslut nu?

– Det är alltid speciellt att bestämma om ett äldre barnprogram ska återpubliceras för en ny publik, på det sättet finns det förstås en koppling mellan Alfons Åberg och Pippi Långstrump. Det är också två program som har ett stort nostalgivärde, och en av sakerna vi blev påminda om i samband med restaurering och redigering av Pippi-serien är hur djupt förankrade en del av SVT:s barnprogram är hos många som har växt upp i Sverige. Men vi fattar våra publiceringsbeslut utifrån barnpubliken. Pippi, varken serien eller debatten, var inte något vi diskuterade i samband med publiceringsbesluten kring det här Alfons Åberg-avsnittet.