Hoppa till innehållet

Kulturdebatt

Drömmen är att Ekis Ekmans bok får igång en seriös debatt

”Något som försvårat en saklig diskussion om den nya synen på kön är det oförsonliga tonläge som präglar debatten”, skriver Lina Hjorth Warlenius.
”Något som försvårat en saklig diskussion om den nya synen på kön är det oförsonliga tonläge som präglar debatten”, skriver Lina Hjorth Warlenius. Bild: Kalle Larsson

Dagens ETC

Det måste gå att respektera människor och människors val och samtidigt vara oense om teoretiska ståndpunkter. Det måste gå att vara varmaste vänner och tycka olika – även om detta. Det skriver Lina Hjorth Warlenius apropå diskussionen om Kajsa Ekis Ekmans nya bok. Läs också:Kajsa Ekis Ekman: Därför är jag inte biologist,Transaktivisten: ”Det finns något som är ännu svårare att ångra än en behandling och det är att ta sitt liv”,Nina Björk: Därför är det inte radikalt att prata om könsidentitet,Judith Butler om JK Rowlings transuttalanden: ”Fantasier”.

Jag tillhör den feministiska generation som formades under 90-talets backlash, när särartsfeminister ville uppvärdera ”kvinnligheten” och fängsla oss i förutbestämda roller (allt i en pyttipanna av surrealistiska försök att knyta matematikbegåvning till bröststorlek och manlighet till en oförmåga att hitta saker i kylskåp). Nina Björks ”Under det rosa täcket” blev manifestet för uppgörelsen med denna essentialistiska syn på kön och däri formulerades den snart dominerande feministiska hållning som skiljde på biologiskt kön och socialt konstruerat genus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln