Dokumentär.

2016-01-29 19:00
Ulla Billquists upplevde sig under sin barndom som oönskad och fick av sin mamma till och med höra att hennes syster var ”den söta och glada”.  Bild:  Gunnar Hahn
Ulla Billquists upplevde sig under sin barndom som oönskad och fick av sin mamma till och med höra att hennes syster var ”den söta och glada”.

Dokumentär ger nytt sken över Ulla Billquists liv

Hon var Sveriges mest firade artist under 40-talet. Men när Ulla Billquist begick självmord på toppen av sin karriär blev det inga minnesbilagor eller löpsedlar. Istället lades locket på. 70 år efter hennes död berättar dokumentären När molnen skingras ett ­hittills dolt kvinno­öde.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ulla Billquist dog 38 år gammal. Lördagen den 6 juli 1946 slog hon på köksspisens gas och svalde ett antal valeriana, en milt lugnande medel.

Hon hittades två dagar senare. På golvet bredvid henne låg någonting som tydde på att hon inte var ensam när hon lade sig för att dö. Ett mysterium som fascinerat filmaren och journalisten Lasse Zackrisson i femton års tid.

Han är regissören bakom dokumentären När molnen skingras. Redan för sex år sedan avslöjade han i en bok om henne att hon levde ett dubbelliv och var förälskad i en kvinna. I dokumentären letar han sig, med hjälp av arkivmaterial, gamla inspelningar och egna intervjuer med Ullas Billquists släktingar och vänner, närmare ett svar på vad det var som fick henne att ta sitt liv.

– Det är en spännande historia, för den ger nytt sken över hennes konstnärskap. Jag förstod alla hennes inspelningar och låtar på ett annat sätt, säger Lasse Zackrisson.

Krigsårens största stjärna

Tidigare har många sökt svaren till Ulla Billquists självmord i hennes röriga privatliv. Hon var gift tre gånger, något som i sig var uppseendeväckande på den tiden, och när hon hittades död hade hon och hennes tredje man Gunnar Hahn precis ansökt om skilsmässa.

Vid sin död var Ulla Billquist en av Sveriges mest firade stjärnor inom populärmusiken. Mellan 1929 och 1946 gav hon ut 358 skivsidor och med ”Min soldat”, 1940, blev hon en stor stjärna inte minst för de svenska soldaterna.

Men trots berömmelsen skapade hennes död bara en liten notis i tidningen. Starka intressen ska ha sett till att berättelsen om Ulla Billquists tragiska öde inte blev känd.

– Det finns de som säger att man gjorde så vid självmord vid den tiden, men det stämmer inte när det gäller män. Så det är en intressant historia. Hon skammades på något vis. Hon hade betytt så mycket under kriget för att ingjuta hopp och glädje under en besvärlig tid. Men sedan vändes det emot henne, säger Lasse Zackrisson.

Lasse Zackrisson menar också att det funnits många missuppfattningar om Ulla Billquists som kommit tagit fart och allt mer tagits för sanningar. En sådan är att hon ständigt blev lurad på pengar och utnyttjades av sitt skivbolag. Men sanningen är att hon var en av sin tids bäst betalda stjärnor, säger han.

– Att hon skulle ha blivit utnyttjad är helt fel. Om det saknades pengar så berodde det i så fall på att de försvann på något annat sätt, säger Lasse Zackrisson.

”Hon var stark också”

Ulla Billquist beskrivs ofta som extremt känslig, nervös och psykiskt svag, men inte heller det är hela sanningen om hennes personlighet, menar filmens regissör.

– Hon var naturligtvis känslig, men hon var ju stark också. Hon drev ju sin karriär och gjorde många inspelningar och turnerade mycket. Hon skriver själv att hon älskade sina folkparksturnéer, hon älskade att komma ut och spela. Det stämmer säkert att hon var nervös i samband med premiärer och direktsändningar när det var viktigt att allt skulle sitta. Men jag tror inte att hon kunde åka omkring och spela flera gånger om dagen om hon var så himla nervös, säger han.

I dokumentären kopplas Ulla Billquist ihop med kvinnor som Zarah Leander och schlagerkompositören Kai Gullmar. Men vem som fick Ulla Billquists hjärta ända in i döden förblir en gåta. En av de få som visste var bästa vännen Brita Conradson, som var med när Ulla hittades. Hon har berättat för Lasse Zackrisson om föremålet bredvid Ullas kropp. En kudde. Någon skulle ha somnat in tillsammans med sångerskan, men ångrade sig i sista stund.

Tog gåtan med sig i graven

En kvinna som var långt mer berömd än Ulla själv, enligt vännen. Men vem ville hon inte avslöja.

– Brita ville gärna berätta om Ullas liv, men just den saken höll hon för sig själv, säger Lasse Zackrisson.

Brita dog 2014 och tog gåtan med sig i graven.

– Alla vill veta, vem var det som låg på kudden? Men det viktigaste är inte att veta vem som låg på kudden, utan att få veta alla historier om vad som hände, och hur det var. Frågorna berättar mycket, även om man inte får svar. Några frågor kan man få svar på, och filmen kanske ger de svaren. Portar kanske öppnas, men till största delen finns det inga svar, för det har gått så lång tid och Ulla är död och kan inte berätta, säger Lasse Zackrisson.

Läs vidare på nästa sida

När molnen skingras

Biopremiär 8 februari.

I filmen intervjuas Ulla Billquists familj, vänner och kollegor om hennes liv. Alice Babs är en av kollegorna som ger sin bild av Ulla Billquisti en aldrig tidigare visad intervju.

Regissören Lasse Zackrisson gav 2010 ut en samlingsbox innehållande 17 CD-skivor med samtliga bevarade inspelningar från Ulla Billquist karriär, tillsammans med en booklet med tidigare opublicerade bilder.