Hoppa till innehållet

Tips från redaktionen

Det lackar mot vört: ”Måste ha tålamod”

Att baka ett vörtbröd kräver tålamod. 
Att baka ett vörtbröd kräver tålamod.  Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

Dagens ETC

Grönkålspaj, risgrynsgröt, Janssons frestelse och rödbetssallad i all ära. Vill du känna en unikt svensk (och lite finsk också) gastronomisk fläkt vid julbordet är det vörtbrödet du ska satsa på.

Vad har julen, klimatkrisen och punken gemensamt? Vört­brödet, naturligtvis.

Julen är dess naturliga högtid, brödet är ett förstklassigt exempel på hur du kan tillvarata och förädla restprodukter (”allt ska med!”, som vi säger inom klimatsvängen) och just restprodukten mäsk – eller bultöl, som punkarna kallar det – är en nödvändig ingrediens för att framställa den vört som du istället för vatten använder till degen.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln