Mötet.

2018-11-23 12:30
”Feminism för mig handlar om millimeter-rättvisa, så som det ska vara mellan könen – det finns ingen väg runt det”, säger författaren Denise Rudberg.  Bild: Gunnar Wesslén
”Feminism för mig handlar om millimeter-rättvisa, så som det ska vara mellan könen – det finns ingen väg runt det”, säger författaren Denise Rudberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Denise Rudberg: ”Östermalm behöver mig och Jan Guillou”

Hon har sålt flera miljoner böcker och har beskyllts för att vara lättviktig och överklass, men när jag träffar Denise Rudberg kommer en helt annan person fram.

”Jag är liberal socialist, övertygad feminist och vill göra allt för att stoppa normaliseringen av Sverigedemokraterna”, slår hon fast.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Denise Rudberg valde inte själv att kalla sina första böcker för chicklit, som var den etikett som klistrades på henne:

– Från början förstod jag inte riktigt vad det betydde eller vad det stod för. Men det har ett gammalt historiskt ursprung som kommer från pigromanerna, skitlitteratur för kvinnor och sedan kallades det tantsnusk – en oerhört kränkande och nedsättande benämning på beskrivningar av kvinnlig sexualitet.

– När en kvinna skriver om ”sex, drugs and rock’n’roll” då betraktas det som fjantigt och dagbokslitteratur, medan om kille skriver samma sak bemöts helt annorlunda.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Genom åren har Denise Rudbergs romaner i allt högre grad fått ett samhällskritiskt perspektiv.

– Jag är ju arbetarklass på Östermalm, mina föräldrar var portvakter och fick hyran på vår lägenhet betald. Farfar jobbade på en bensinmack. Jag kommer inte från en tjusig överklassmiljö – även om det var på Östermalm. Ju äldre jag blir ju mer drar jag åt vänsterhållet.

– Jag tror att jag blivit annorlunda bedömd om jag hade varit man. Jag kommer från en dysfunktionell familj och jag har fått arbeta mig upp. Jag har jobbat hårt och skrivit 29 böcker sedan debuten år 2000.

”Östermalm behöver mig och Guillou”

Många blev förvånade när Denise Rudberg slog fast att hon hade mycket gemensamt med Jan Guillou:

– Östermalm behöver mig och Jan Guillou för att hålla socialismen och kulturen på plats. Vi har helt olika bakgrunder, men också en gemensam utsatthet och fått bevittna bägge sidor av samhället.

– Men Jan och jag har också mötts i olika debatter där vi inte kommit överens. Jag kommer ihåg ett Babel-program i tv där jag, Jan och Henning Mankell var med. Rubriken var: Skriver kommunister bättre deckare? Det tyckte bägge två. Men jag vill understryka att jag har all respekt för Jan Guillou.

Gillar millimeter-rättvisa

Feminismen är mycket viktig för Denise Rudberg.

– Feminism för mig handlar om millimeter-rättvisa, så som det ska vara mellan könen – det finns ingen väg runt det. Jag tror att många äktenskap kunde räddats och förhållanden skulle vara mycket bättre om man hade gett varandra millimeter-rättvisa.

– Det här kan man mäta och fundamentalt är att alla, män som kvinnor, tar ansvar för sin egen ekonomi. Jag tror på delad ekonomi, att dela upp kronor och ören exakt. Om kvinnan går ned i tid för sjukdom eller efter att barnen fötts då ska hon kompenseras ekonomiskt för detta av mannen, så tragiskt torrt tycker jag att det är.

– Det borde finnas en app där man kunde mata in i hur mycket mannen respektive kvinnan arbetade för det gemensamma i familjen. Då fick man se svart på vitt hur det egentligen var. Jag är övertygad om att kvinnan i de allra flesta fallen lägger ner betydligt mer tid.

Vill ändra pensionssystemet

Denise menar att det privatekonomiska är grunden till all jämställdhet – det är pengarna som styr.

– Sedan kommer pensionen och det blir ännu svårare för kvinnan. Jag blir hatad när jag tar upp sådana här charmiga saker på middagar och liknande, säger Denise Rudberg, men det får jag ta. De flesta inser inte förrän det är för sent att den svenska lagstiftningen inte innebär att kvinnan får underhåll efter en skilsmässa.

– Pensionssystemet måste ändras, pensioner borde bli en del i trygghetssystemen och inte bara en försäkring. Man kan också tänka sig att man ökar pensionsavsättningar för kvinnor kraftigt, till exempel 25 procent mer i avsättning till kvinnor i vården.

Vill se S+C+L styra

Förutom feminismen är invandring och integration två av de saker som driver Denise Rudberg starkast:

– Min mormor kom hit från Estland 1944, efter två år hade hon börjat jobba som lokalvårdare och skapade sig en plats i samhället. Vi måste släppa in invandrarna och det tror jag kan göras bland annat med hjälp av föreningslivet och idrotten – jag är själv gammal Idla-flicka.

När det gäller läget i dag efterlyser Denise Rudberg stabilitet och enad front mot Sverigedemokraterna. Hon skulle gärna vilja se en regering med Stefan Löfven som statsminister men med stöd av liberalerna och centern:

– Vi har redan normaliserat en rad saker, inställningar till invandrare och folk från andra kulturer – uppfattningar som kommer från Sverigedemokraterna. Jag kan inte stödja det.

– Jimmie Åkesson är en mycket obehaglig person med en aggressiv härskarteknik så fort han blir trängd. Han och SD är farliga för Sverige.

Denise Rudberg

Ålder: 47 år.

Familj: Dottern Lovisa Rudberg, sonen Calle Rudberg, bägge från tidigare äktenskap. Två bonusbarn tack vare sambon Håkan Blomquist.

Yrke: Författare, har skrivit 29 böcker hittills.

Känd från tv: Läckberg & Rudberg, Let’s Dance, På spåret.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Denise Rudberg om ...

... statsministerposten:

– Vi behöver Stefan Löfven för hans kunskap och kompetens, Ulf Kristersson går bort.

... att bli äldre:

– Det är skönt att åldras; jag är snyggare och mår bättre idag. Det tog tid att hitta vem jag egentligen är.

... droger:

– Jag blir aldrig drogliberal och jag har aldrig rökt på – då hade det kunnat gå åt skogen.