Mötet.

2016-08-05 15:00
Ola Larsmo: ”Det moderna samhället bygger inte på etnicitet, utan på medborgarskap. Där tror jag att Sverige har kommit en bra bit. ” Bild: Christine Olsson
Ola Larsmo: ”Det moderna samhället bygger inte på etnicitet, utan på medborgarskap. Där tror jag att Sverige har kommit en bra bit. ”

”De senast ankomna invandrarna ses alltid som obildade”

Ola Larsmo har skrivit flera böcker om okända delar av svensk historia. Ofta om det som stör den svenska självbilden. Nu är han aktuell med romanen Swede Hollow, om de fattiga svenska invandrarna i USA. De som tvättats bort från historieskrivningen eftersom de inte passar in i den amerikanska eller svenska självbilden. De som inte ansågs riktigt ”vita” i USA.

 Det svenska idealet är ”hel och ren och nykter”, medan den amerikanska är att man ska lyckas med två tomma händer. De svenska invandrarna i Swede Hollow passade inte in i någon av idealen, berättar Ola Larsmo. Vi träffas en solig sommardag, på en uteservering i centrala Stockholm. Bilar kör förbi och några turister ber oss ta en bild på dem. På gatan talas alla världens språk, både av besökare och Stockholmsbor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Två års förberedelser

Ola Larsmo berättar om researchen för sin nya roman. Det tog två år, av att helt gå in i en annan värld. Slutet av 1800-talet, en smutsig kåkstad i en dal – kallad just Swede Hollow – i Minnesota. Dassen tömdes rakt ner i bäcken, vilket gjorde vattnet allt smutsigare ju längre ner du bodde. Fattigdom, arbetslöshet, misär. Svenska invandrare, som sågs som primitiva av majoritetsbefolkningen.

”Varför ska du berätta om det där. Det är ju inte viktigt. Skriv om någon som gjort något bra istället.”

Så sa en av amerikanerna Ola Larsmo intervjuade för boken. Det är just därför han vill skriva om de här svenskarna, berättar han. För att visa på en annan bild än den populära bilden av utvandrarna, som många svenskar fått från fiktionen: av Vilhelm Mobergs roman med samma namn.

Idén kom till honom när han och hustrun besökte Minnesota, där hon varit utbytesstudent. På American Swedish Institute fanns en enkel utställning om den svenska kåkstaden Swede Hollow.

– Det stämde inte alls med bilden av svenskamerikanerna, som man ville göra gällande på andra håll. Det blev tydligt att det fanns ett glapp i historien.

Han läste allt som fanns att läsa, och pratade med Sverige-Amerika-historiker, men det var inte mycket som var känt om de fattiga amerikanska svenskarna.

En av de historiker som forskat mycket om kvinnliga svenska emigranter är Joy Lintelman som har skrivit om Minna Anderson, som emigrerade från Dalsland på 1800-talet. I USA blev hon kommunistisk insändarskribent och bondfru utanför Minneapolis. Hon skickade sina dagböcker till Vilhelm Moberg, som använde dem som research till sin utvandrartrilogi. Hon kände igen detaljer ur sin berättelse i romanerna.

Tackade han henne?

– Aldrig.

Läs vidare på nästa sida: Svenskar ansågs inte lika ”vita”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Tips

I boken How the Irish became white berättar man om rasismen mot irländare.

Det fanns försök att bevisa att irländare var ”vita afrikaner” som lämnat Afrika och sedan bleknat. Allt för att kunna berättiga att göra dem till en annan, lägre stående grupp, enligt den rasistiska tankemodellen.

Swede Hollow

Ola Larsmos roman släpps i september i år.

Ola Larsmo

Född: 1957.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Aktuell: med romanen Swede Hollow (Albert Bonniers förlag) som släpps i september.

Är författare, debuterade på 1980-talet. Även frilansskribent, sedan 1991, främst för Dagens Nyheter. Ordförande i svenska Pen.