Hoppa till innehållet

Mötet

”De senast ankomna invandrarna ses alltid som obildade”

Ola Larsmo: ”Det moderna samhället bygger inte på etnicitet, utan på medborgarskap. Där tror jag att Sverige har kommit en bra bit. ”
Ola Larsmo: ”Det moderna samhället bygger inte på etnicitet, utan på medborgarskap. Där tror jag att Sverige har kommit en bra bit. ” Bild: Bild: Christine Olsson

Dagens ETC

Ola Larsmo har skrivit flera böcker om okända delar av svensk historia. Ofta om det som stör den svenska självbilden. Nu är han aktuell med romanen Swede Hollow, om de fattiga svenska invandrarna i USA. De som tvättats bort från historieskrivningen eftersom de inte passar in i den amerikanska eller svenska självbilden. De som inte ansågs riktigt ”vita” i USA.

 Det svenska idealet är ”hel och ren och nykter”, medan den amerikanska är att man ska lyckas med två tomma händer. De svenska invandrarna i Swede Hollow passade inte in i någon av idealen, berättar Ola Larsmo. Vi träffas en solig sommardag, på en uteservering i centrala Stockholm. Bilar kör förbi och några turister ber oss ta en bild på dem. På gatan talas alla världens språk, både av besökare och Stockholmsbor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln