Kultur & Nöje.

2019-10-10 11:00
Poeten Anne Carson och romanaktuella Jamaica Kincaid ligger bra till hos Dagens ETC:s panel. Foto: TT
Poeten Anne Carson och romanaktuella Jamaica Kincaid ligger bra till hos Dagens ETC:s panel.
Puffetikett
Dagens ETC

Dagens ETC tippar årets litteraturpristagare

I dag presenteras vinnarna, som i år blir två. Dagens ETC lät sin expertpanel sia om vilka författare som kan bli de utvalda.

Rasmus Landström

Litteraturrecensent

Vilka tror du vinner?

– För sakens skull säger jag en låg- och en högoddsare. Den första är Maryse Condé. Hon är en djupt originell författare som skapat en säregen karibisk gotik i böcker som ”Färden genom Mangroven” och ”Celanire”. Ett pris till henne skulle ligga helt rätt i tiden. Mitt andra namn är Cormac McCarthy vars bok ”Vägen” är vår tids främsta dystopi.

Vilka hoppas du vinner?

– Jag hoppas alltid att en så kallad genreförfattare ska vinna Nobelpriset. Tidigare har jag sagt sf-författaren Ursula K Le Guin, men eftersom hon dog förra året säger jag skräckförfattaren Thomas Ligotti i år. Hans Lovecraft-inspirerade noveller är föga kända i Sverige, men den som har sett första säsongen av ”True detective” har ändå vistats i hans onda universum – eftersom manusförfattaren Nic Pizzolato är hans största fan.

Vem kommer aldrig få priset, trots att hen borde?

– Här kommer ett riktigt Astrid Lindgren-svar: Stephen King. Han har skrivit ett fåtal mästerverk, ett flertal högkvalitativa böcker och kopiösa mängder skitromaner – som skymmer sikten för allt bra han har gjort.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Anna-Maria Carnhede

Nyhetsredaktör

Vilka tror du vinner?

– Jag gissar att valet att splitta priset i två blir ett svepskäl att ge priset till ännu en man. Så jag sätter pengar på Jamaica Kincaid och den bedårande grisen Michel Houellebecq.

Vilka hoppas du vinner?

– Varför inte chocka hela världen efter Arnault- och Horace-skandalen genom att ge priset till inte bara en utan två kvinnor? Kanske även en icke-vit sådan? Jag fortsätter att hoppas på Anne Carson, hennes ”Röd självbiografi” är en av världens vackraste böcker. Kul att spelbolagen tror samma. Hur många har läst hennes böcker egentligen? Jamaica Kincaid kan gott vinna det andra.

Vem kommer aldrig få priset, trots att hen borde?

– Bara för att jag kan drar jag till med en död författare: Elsa Morante. Åk till Rom medan du läser hennes ”Historien” och få din hjärna utvidgad. Skandal att hon aldrig fick priset före sin död 1985.

Jenny Aschenbrenner

Kulturjournalist

Vilka tror du vinner?

– I år när en Nobelkommitté med litteraturkunniga som står fria från Akademiens underliga krumsprång har en stor del av makten borde stabilt briljanta för-fattarskap som kanadensiska Anne Carsons och kenyanske Ngugi wa Thiong’o ligga bra till – stadiga val med bra litterär spännvidd sinsemellan, val som ingen skulle opponera sig emot och som skulle kunna bidra till att återupprätta prisets ställning.

Vilka hoppas du vinner?

– Om de gör som jag vill går prisen i år till det tyska geniet Jenny Erpenbeck för hennes unika förmåga att spåra den europeiska ruttenhetens rötter och till amerikanskantiguanska mästaren av familjerelationers existentiella dimensioner, Jamaica Kincaid.

Vem kommer aldrig få priset, trots att hen borde?

– Med tanke på Bob Dylan-surprisen häromåret så känns det som att det inte finns någon levande författare som är helt otänkbar som pristagare. Men i kategorin vita europeiska intellektuella män av den gamla skolan som med åratal av överrepresentation nu kanske till sist straffat ut sig från förturslistan kan jag ändå unna den underbart egensinnige rumänen Mircea Cartarescu ett pris som han förmodligen aldrig kommer att få.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter