Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Dada dada dada!

Sophie Taeuber-Arp dansar på Cabaret Voltaire 1916. – Bilden har ett sånt roligt uttryck – rörelsen, masken och de här knasiga armarna! Det är klart att folk tyckte att det var uppseendeväckande, säger Brita Täljedal, intendent på Bildmuseet.
Sophie Taeuber-Arp dansar på Cabaret Voltaire 1916. – Bilden har ett sånt roligt uttryck – rörelsen, masken och de här knasiga armarna! Det är klart att folk tyckte att det var uppseendeväckande, säger Brita Täljedal, intendent på Bildmuseet. Bild: Bild: Bildmuseet.

Dagens ETC.

Provocerande, omstörtande och rolig. På Bildmuseet i Umeå pågår utställningen ”Dada är dada” – om en konströrelse som känns fascinerande modern, trots att det har gått drygt hundra år efter det första uppträdandet.

Tänk dig en lördagskväll på en sunkig nattklubb för 102 år sedan. Konstnären Sophie Taeuber-Arp tar på sig en dräkt av papper, tygbitar och skräp och ställer sig på scen för att dansa en schvungig dans som få har sett maken till. Fler konstnärer kommer in och läser svårbegripliga poem till ackompanjemang av brötig musik, och ett slags kaos utbryter framför den begeistrade publiken. Föreställningarna på Cabaret Voltaire i Zürich är startskottet för en av konstvärldens mest inflytelserika rörelser – dadaismen. En –ism som än i dag känns uppkäftig och vanvördig. Punk, långt innan punken var påtänkt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00