Kultur & Nöje.

2020-05-11 16:06
Bill Skarsgård ska gestalta den välkände svenska brottslingen Clark Olofsson i en ny Netflix-satsning. Foto: TT
Bill Skarsgård ska gestalta den välkände svenska brottslingen Clark Olofsson i en ny Netflix-satsning.
Puffetikett
Dagens ETC

Clark Olofssons liv blir Netflixserie – med Bill Skarsgård i huvudrollen

Bill Skarsgård spelar den ökände bankrånaren Clark Olofsson i den kommande Netflixserien ”Clark”, som baseras på stjärngangsterns egna självbiografi ”Vafan var det som hände?”.

– På gott och ont en av Sveriges mest färgstarka och fascinerande personligheter, säger Bill Skarsgård.

I dag släppte Netflix nyheten att man spelar in en sex avsnitt lång miniserie om den ökände och mytomspunne bankrånaren Clark Olofsson, som gjort sig ett namn som något av en kändisgangster efter sin inblandning i Norrmalmstorgsdramat, att ha lyckats rymma från fängelset samt rånat banker runt om över hela Europa. Norrmalmstorgsdramat gav upphov till det internationellt använda begreppet Stockholmssyndromet – ett tillstånd där gisslantagna och kidnappningsoffer utvecklar en relation till kidnapparna och tar parti för dem mot polisen.

Porträtteras av Skarsgård

Clark Olofsson kommer i serien att porträtteras av Bill Skarsgård, senast aktuell som den skräckinjagande demonclownen Pennywise i filmen ”Det 2”. Regin står stjärnregissören Jonas Åkerlund för och manus uppges utgå från ”sanningar och lögner i Clark Olofssons egen självbiografi”, skriver Netflix i ett pressmeddelande.                 

Kontroversiell person

Den svenskspråkiga serien ”Clark” ska utspela sig från Clark Olofssons ungdomsdagar och fram till nutid. Tittarna uppges få följa hur han påbörjade sin kriminella bana under 1960-talet och kom att utvecklas till en av de allra mest kontroversiella och ökända personerna i Sveriges historia. Detta efter att vid flera tillfällen ha dömts för narkotikahandel, mordförsök, misshandel, stöld samt ett dussintal bankrån. Mer än halva sitt liv ska Clark Olofsson ha spenderat bakom galler.    

”Politiskt inkorrekt”

– ”Clark” är en berättelse om den mest politiskt inkorrekta mannen, som levde det mest politiskt inkorrekta livet. Det är de berättelserna jag alltid söker efter. Det är en ultra-våldsam, kvick, emotionell, verklig och overklig biografi som sätter ett ansikte på begreppet Stockholmssyndromet, men det handlar inte enbart om bankrånet vid Norrmalmstorg, säger Jonas Åkerlund, i pressmeddelandet från Netflix.     

Bill Skarsgård, som spelar huvudrollen, säger att Clark Olofsson på gott och ont är en av Sveriges mest färgsprakande och fascinerande personligheter.

– Jag accepterar den här utmaningen med glädje uppblandat med terror. Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att den till och med skulle kunna få Scorsese att rodna, säger han.    

”Clark” uppges bli den dyraste produktion som Netflix någonsin gjort i Sverige.

”Aldrig varit något elakt svin” 

Clark Olofsson själv tar det hela med ro.

– Jag och frugan vi köpte vårt palats här i Veberöd när jag kom tillbaka till Sverige för två år sedan. Fy fan vilket vackert hus vi har, sa jag till henne. ”Det där är bara ett monument över ditt jävla ego”, svarade hon, och så är det ju! Samma sak med den här tv-serien. Jag ser det mest som en kul grej. Jag hoppas att det inte blir nån social smörja som den där danska filmen bara, men man kan väl kanske inte begära något hjälteporträtt med tanke på att man har varit yrkeskriminell hela sitt vuxna liv. Jag har aldrig varit något elakt jävla svin i alla fall, det är därför jag har varit ganska så populär.     

Har du varit inblandad i manusskrivandet? 

– Nej, jag har fått lova att inte lägga mig i, men de har ringt lite då och då när de velat bena ut någon specifik faktasak.  

Vad känner du för att Bill Skarsgård ska spela dig som ung? 

– Han är ju en snygg och trevlig kille, så det har jag absolut ingenting emot.

Fakta: 

Sedan 1991 går Clark Olofsson under namnet Daniel Demuynck. 

Han är 73 år och släpptes senast ur belgiskt fängelse den 30 juli 2018. I tidigare intervjuer har Clark Olofsson sagt att han inte ångrar någonting av sitt liv och att han kommer bli en lycklig pensionär.