Hoppa till innehållet

Intervju

”Börjar bli skrämmande i hela Europa”

”Det var mitt  arbete. Jag blev rasande och  protesterade.   Enligt teater-chefen var det så rörande när en hustru hjälpte maken!”
”Det var mitt arbete. Jag blev rasande och protesterade.  Enligt teater-chefen var det så rörande när en hustru hjälpte maken!” Bild: Bild: Ida Therén

Dagens ETC.

Hon har varit vän med kultfigurer som Simone de Beauvoir, Anaïs Nin och Siri Derkert. Varit en del av 1968-protesterna i flera länder. Arbetat som hyllad avantgardistisk scenograf inom teatern. När det kommer till 1900-talets kulturella utveckling har Gunilla Palmstierna-Weiss varit nära de stora händelserna. Dagens ETC har träffat henne.

 Vi träffas hemma hos henne på Södermalm i Stockholm. Gunilla Palmstierna-Weiss är aktuell med en utställning på Tensta konsthall, en del av projektet Eros-effekten, som handlar om att skapa arkiv för politisk aktivism. Utställningen uppmärksammar hennes arbete som banbrytande scenograf, som ofta skedde i nära samarbete med maken Peter Weiss, författare och konstnär. I utställningen visas deras banbrytande politiska teater Viet Nam Diskurs som bidrog till början på studentprotestvågen i Europa kring 1968.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00