Kultur & Nöje.

2018-08-31 14:14
Puffetikett
Dagens ETC

Boktipsen för höstmyset

Semestern är slut och för många också tiden som blir över.

Samtidigt passar knappt någon tid på året bättre för läsning än den höstruskiga.

Dagens ETC:s Anna-Maria Carnhede listar några höjdpunkter ur höstmånadernas bokskörd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arv och miljö

Vigdis Hjorth

Natur och Kultur

September

Bild: Agnete Brun

Att inte fler romaner handlar om arvstvister är konstigt. Att inte fler svenskar älskar Vigdis Hjorth är ett exempel på att vi fortfarande tror oss vara bättre än våra grannländer. ”Arv och miljö” har sålt i över 70 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. Nu kommer den på svenska.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Människan är den vackraste staden

Natur och Kultur

Sami Said

September

Sami Saids debutroman ”Väldigt sällan fin” fick översvallande recensioner när den kom 2012. I höst följer han upp kritikersuccén med en ny roman. Den här gången handlar det om migration och vad som beskrivs som en litterär roadmovie genom Sverige. Efterlängtad.

Homo Sapienne

Niviaq Korneliussen

Leopard

September

Något som beskrivs som en queer, grönländsk version av tv-serien Skam känns omöjligt att motså. Korneliussens korta romandebut har hyllats internationellt och var en av de första romanerna att nå erkänd internationell status utanför Grönland.

Den brinnande flickan

Claire Messud

Natur och Kultur

Oktober

Undertecknad läsare knarkar böcker om kvinnlig vänskap och klass. När en bok dessutom beskrivs som ett psykologiskt drama i en stillsam roman blir jag nyfiken. Passa samtidigt på att läsa Clarie Messuds ”Kvinnan på övervåningen”.

Transit

Rachel Cusk

Albert Bonniers Förlag

Oktober

Bild: Siemon Scamell Katz

När jag läste hennes genombrott ”Konturer” gjorde jag det motvilligt. Hyllade böcker brukar skapa ett motstånd. Ett par sidor in i boken insåg jag att mitt motstånd var fåfängt och att Cusk är ett geni. Översättaren Rebecca Alsberg likaså. Nu kommer andra delen i trilogin. Som jag längtar!

Nattfjärilen

Kattja Kettu

Albert Bonniers Förlag

Oktober

Irga är 15 år och gravid. Med en stympad tunga flyr hon på skidor över gränsen mot Sovjet och hoppet om ett nytt liv. Istället hamnar hon i arbetsläger. Även efter sådana öden utmejslas släktband. Jag vill läsa mer finsk litteratur. Detta kan vara en start.

Bitchdoktrinen

Laurie Penny

Ordfront

November

Bild: Press

Laurie Penny har i ETC gjort sig känd hos den svenska publiken som en av våra mest kompromisslösa och humoristiska (!) feministiska röster. I ”Bitchdoktrinen” djupdyker hon i vad hon kallar för den feministiska backlashen i en tid som domineras av ”kamikaze-kapitalism”, sociala medier och nättroll. Som om det inte skulle vara nog passar hon på att ge hon oss hopp.

Tid att städa: Om vardagsstädningens praktik och politik

Fanny Ambjörnsson

Ordfront

september

Vad betyder städning i en människas liv? Varför har det så låg status? Varför är det så konfliktfyllt och svårt att prata om? Fanny Ambjörnsson dök 2011 ner i svenskarnas syn på färgen rosa. Nu tar hon sig an ett annat symbolladdat ämne. Spännande och politiskt.

Namnens hus

Colm Tóibín

September

Norstedts

En roman skriven av en manlig författare med Myten om Agamemnon och Klytaimnestra i fokus hade inte intresserat mig en smula om den inte varit skriven av Tolm Coibin, som i sin ”Nora Webster” bevisade att han besatt något slags absolut gehör för finstilta och lågmälda kvinnoporträtt.

Skrivliv– från första boken till första barnet

Gun-Britt Sundström

Albert Bonniers Förlag

September

Många är vi kvinnor som har läst, stört oss på och formats av Gun-Britt Sundströms ”Maken”. Men Sundström skrev även andra texter. Efter debuten som 21-åring skrev hon litteraturkritik, debattinlägg och böcker och jobbade som kulturredaktör på DN under händelserika år på 60- och 70-talen. Nu publiceras hennes dagböcker från denna period. Stort.

Kärlekens Antarktis

Sara Stridsberg

Albert Bonniers Förlag

September

Bild: Irmelie Krekin

Valle och Solveig har omhändertagits av myndigheterna och placerats någonstans i Sverige. Föräldrarna Raksha och Ivan fortsätter att finnas, irrande genom Stockholms förlorade värld. Stridsberg återvänder med en ny bok om utsatthet, skräck och längtan. Jag brukar inte kunna läsa hennes böcker under andra årstider än hösten.