Hoppa till innehållet

Litteratur

Blekt om klassresan

”Åsneprinsen är en bok som problematiserar faktumet att klassresan blivit vårt enda svar på den sociala ojämlikheten”, skriver Rasmus Landström om Caroline Hainers bok Åsneprinsen.
”Åsneprinsen är en bok som problematiserar faktumet att klassresan blivit vårt enda svar på den sociala ojämlikheten”, skriver Rasmus Landström om Caroline Hainers bok Åsneprinsen. Bild: Bild: Louise Enhörning

Dagens ETC.

Caroline Hainers roman Åsneprinsen har marknadsförts som en modern arbetarroman och en berättelse som problematiserar klassresan. Dagens ETC:s Rasmus Landström läser en bok med ett viktigt ärende, men som har problem med gestaltningen.

Ivar-Lo Johansson använde aldrig ordet ”klassresenär” utan kallade sig för ”klassbytare”. Att bli heltidsförfattare och att inte arbeta vid sidan av skrivandet var inte oproblematiskt för honom. Han såg det som ett svek mot sitt ursprung och den grupp han tillhörde politiskt. Att göra en klassresa lät för odelat positivt; för Ivar-Lo Johansson var det ett ideal förankrat i den amerikanska drömmen där den som föds i arbetarklassen naturligen ska vilja lämna den.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln