Kultur & Nöje.

2014-01-29 15:52
Välgörare? Bill Gates under ett möte i FN:s högkvarter i Schweiz. Bild: Anja Niedringhaus/AP/TT
Välgörare? Bill Gates under ett möte i FN:s högkvarter i Schweiz.

Bill Gates – vår tids största hycklare

Ikväll är Microsofts grundare med i Skavlan. Är välgörenhetens hjälte bara ett gigantiskt rut-avdrag?

Frågan måste ställas. Är välgörenhetens hjälte Bill Gates bara ett rut-avdrag? Någon som tar de pengar han borde betalat i skatt för att istället skänka dem dit han vill. Glöm inte att alla hans pengar kommer från Microsoft, där han är ordförande och den störste aktieägaren med 4,5 procent av alla aktier.

Förra året kunde Bill Gates lägga till drygt 100 miljarder kronor till sin förmögenhet som ökade till 520 miljarder kronor efter en kraftig stegring av kursen på Microsoft. En stor del av dessa pengar kommer tack vare att Microsoft knappt betalar någon skatt.

Nu har Bill Gates gått in för att alla rika länder borde lägga minst 0,7 procent av sin BNP på att bekämpa sjukdomar och stärka tredje världens stater.

Det Microsoft lyckats med – i likhet med Amazon, Facebook och Google – är att undvika att betala skatt. De flyttar mellan olika skatteparadis. Enligt beräkningar av Richard Murphy, en välkänd ekonom, undviker Microsoft skatt som skulle motsvara minst tre procent av världens totala u-hjälp.

Trots det var Bill Gates en av huvudtalarna på det stora uppropet mot hunger i London i somras, där en av huvudpunkterna var att kräva att de multinationella bolagen ska betala skatt. Många av Bill Gates tillskyndare blev mycket upprörda över att han anklagades för att vara en av vår tids största hycklare.

Enligt en rapport betyder kapitalflykten att fattiga länder förlorar cirka tio gånger så mycket som de får i bistånd. En stor del av dessa pengar kommer genom att multinationella företag använder skatteparadis för att inte betala skatt där de gör sina affärer.

Om du i Europa handlar på nätet av Microsoft så går din order till ett företag med några få anställda i Luxemburg, inte till ett dotterbolag i det land där du köper varan.

Av Microsofts vinst kommer en större del från 2 000 anställda i tre skatteparadis än vad 88 000 anställda i övriga världen arbetat ihop.

För Bill Gates personligen betyder skattereglerna för välgörenhet att han kommer mycket billigt undan. Dessutom har han framställt en egen utveckling av rut-avdraget. Slipp betala skatt och använd pengarna på det sätt som du vill själv tycker att de ska användas.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter