Kultur & Nöje.

2020-12-22 12:30
  • Ebba Busch, Cissi Wallin, Palme-åklagaren Krister Petersson, Stefan Löfven och Extinction Rebellion – några av de som utmärkt sig 2020. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT, Staffan Löwstedt/SvD/TT, Polisen, TT, Extinction Rebellion/Press
    Ebba Busch, Cissi Wallin, Palme-åklagaren Krister Petersson, Stefan Löfven och Extinction Rebellion – några av de som utmärkt sig 2020.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Bäst och sämst 2020 – här är de som sticker ut i år

Varför tycker Martina Montelius att Stefan Löfven var så sexig 2020? Vem väcker hopp hos Joakim Palme? Och vem är årets förlorare enligt Nooshi Dadgostar?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årets luftballong

Boken ”Familjen”. Författaren Johanna Bäckström Lerneby säger att det är precis som ”Gudfadern”. På baksidestexten står det: ”Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare.” Och dessa kontrollerade Angeredsbor befarar nu att de förutom alla andra fördomar de lever med också kommer ta emot förortssafaris med människor på jakt efter Marlon Brando, Al Pacino och avhuggna hästhuvuden.

America Vera-Zavala, dramatiker, debattör och författare

Årets hoppfullaste

Jag vill ge utmärkelsen till vaccinsamordnaren Richard Bergström. I en mörk tid ger han hopp om att det ska bli bättre i framtiden. Det synes dessutom vara välgrundat och faktabaserat. Låt oss hoppas – och stilla be om – att han om ett år kan nomineras till Årets gladaste.

Joakim Palme, professor i statskunskap

Årets sopor

Bella Nilsson, kallad Queen of trash, har tillsammans med maken Thomas Nilsson gjort succé med återvinningskoncernen Think Pink och de rosa avfallspåsarna har spridits över landet. Men i år verkar sanningen ha kommit ikapp makarna. Think Pinks enorma berg av osorterade grov- och byggsopor, dumpat avfall på olika privata gårdar, och häktningen för miljöbrott är bara delar av en jättehärva. Frågan är: var fanns kontrollerna när bolaget växte?

Johan Fyrk, författare och reporter på Byggnadsarbetaren

Årets återkomst

Arbetarklassen. Eller människor med samhällsbärande yrken, som de plötsligt kallades. Alla som måste ta sig till sina jobb för att producera, vårda, städa, köra, sälja och allt annat som bara kan göras på plats och som därför också blivit sjuka i mycket högre utsträckning än de klasser som hörs och syns mest. Priset, i form av applåder, försämrad arbetsrätt och lägre
reallöner har redan utdelats.

Leila Qaraee, kvinnojourssamordnare

Årets cringe

I satirprogrammet ”Svenska nyheter” (20/11) tar ett kotteri av opinionsbildare, från dunkelblå till svagt vänster om Centern, ton i varsitt Zoom-fönster. De ylar om hur knasigt det är att de håller sig i ”slutna kluster” med andemeningen att om man bara diskuterar sansat så försvinner politiska motsättningar. Inte sedan Birgit Friggebo i Rinkeby folkets hus sjöng ”We shall overcome” har Sverige drabbats av en så kollektiv skamsköljning. Starkt jobbat, ändå!

Rojin Pertow, redaktör på Galago och krönikör i ETC nyhetsmagasin

Årets oidipuskomplex

Det började egentligen redan förra hösten. Men under protesterna i Chile, som varade långt in på våren 2020, sköts nästan 500 personer med gummerade kulor i huvudet så allvarligt att de förlorade synen. Den chilenska polisen ärvde taktiken bland annat från den franska under protesterna 2018–2019. I vintras fick den svenska polisen liknande utrustning.

Mats Deland, frilansjournalist, historiker och ekonomhistoriker

Årets krösusgåva

Förstärkningen av rut-bidraget, ni vet det där bidraget på 5,4 miljarder kronor som vi alla är med och betalar för att högavlönade ska få städat och barnpassat. Nytt för i år är att rika också ska få smutstvätten hämtad och hjälp att flytta möbler. Och redan planeras nästa års krösusgåva, ett skattefinansierat äldre-rut med massage och extra småprat för de allra rikaste åldringarna.

Martin Klepke, författare och politisk redaktör på Arbetet

Årets helt rätta

I mathyllorna blir det vegetariska allt godare.

Under året har försäljningen av köttsubstitut och vegetariska pålägg ökat med 45 procent hos Ica. Det är inte konstigt när utbudet bara växer och blir bättre. Många bryr sig om hälsa och miljö men få vill kompromissa med smak eller lätthet att laga mat. Till julen kan exempelvis Mannerströms/Dafgårds köttfria köttbullar varmt rekommenderas.

Beatrice Rindevall, Supermiljöbloggen och ledarskribent i ETC nyhetsmagasin

Årets gröna fejk

Fossilfritt Sverige som genom ordförande Svante Axelsson envetet presenterat delprogram för alla utsläppsgrenar i Sverige: trafik, flyg, cement, industri, handel, med flera. Och det visar sig att alla ska bli fossilfria genom biomassa. Bränsle från biomassa, plast från biomassa, värme från biomassa, el från biomassa. Det är ju bara ett problem. Det finns inte biomassa till allt detta. Och när man använder den skapar man utsläpp som fördubblar svenska utsläppsnivåer – vilket EU börjat inse och alltmer kritiskt granskar svensk klimatpolitik. Skogen lagrar koldioxid bättre om den får stå där den står. Tilläggas kan att allt det Fossilfritt Sverige inte klarar att räkna bort med biomassa ska man istället lagra under norska havet med infångad CO2.

En teknik som misslyckats totalt och som bara lobbyister tror på. Så vad säger man?

Gör om, gör rätt.

Johan Ehrenberg, grundare av ETC

Årets reaktionärer

I spåren av rasisten Paludans försök till koranbränningar i somras lämnade 15 muslimska församlingar in en skrivelse. Där framgick att de vill ändra den svenska grundlagen och göra det förbjudet att håna religioner. Häromveckan krävde ett gäng bistra herrar utanför Frankrikes ambassad i Stockholm samma sak. Blasfemilagar 2021 alltså? Jag slipper gärna.

Mattias Johansson, musiker, museiantikvarie och krönikör i ETC nyhetsmagasin

Årets vad var det vi sa?

Till P3 Dystopia för avsnittet ”Pandemi” som släpptes den 22 januari 2020. Epidemiologer har länge förutspått en ny pandemi, men mer perfekt tajming än P3 går knappast att få. Inför 2021 får vi hoppas att vi alla tar klimatvetenskapens hot på allvar och börjar agera därefter så att vi kan minska uppvärmningen. Och också är bättre materiellt och psykologiskt förberedda på den stundande klimatkollapsen – än vi var på pandemin.

Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert

Årets fail

Cissi Wallins krönika i Expressen den 1 maj. Vad man förväntar sig av en krönika på arbetarrörelsens dag är något som uppmärksammar just arbetare. Från en uttalat feministisk krönikör kanske något om underbetalda kvinnoyrken. Men nej, utrymmet används för att återigen sparka neråt på transpersoner, en grupp som diskrimineras hårt på arbetsmarknaden. Sjukt fail!

Olivia Skoglund, serietecknare och skribent

Årets podd

Den klarast lysande stjärnan på poddhimlen i år heter Flashback forever. Varje vecka öppnar de tre härliga chey-quinnorna i Göteborg upp fönstret mot ett landskap av böglyft, 5G-noja, tripprapporter, amatörpoesi, havremjölkshat och osynliga buffékontrakt. Att poddarna själva (en blyg norrländsk flata, en arbetarklasstjej från landsbygden, en halvindonesisk urgöteborgare med kulturellt kapital) på ett befriande och icke-kommenterat sätt inte liknar de personer som vanligtvis befolkar media-Sverige gör podden ännu härligare och mer trovärdig.

Clara Lee Lundberg, journalist och krönikör på Dagens ETC

Årets sämsta trend

Det är svårt att välja den mest deprimerande tendensen 2020. Men antifacklighet vinner. I år har de högerpolitikförande sossarna toppat attackerna på arbetares rättigheter, genom att tillsammans med näringslivet och allt gulare tjänstemannafack gå in för att nedmontera Las. Som lök på denna oaptitliga lax har de dessutom släppt in företaget Amazon, ökänt för sina antifackliga metoder och spioneri på arbetare.

Anna Remmets, kritiker och redaktör på Horisont

Årets cliffhanger

Förutom att Palmeutredningens konferens bjöd på underhållande tafflighet – komplett med samma design jag hade när jag för min mellanstadieklass skulle redovisa järvens egenskaper – gav den oss årets cliffhanger. I en pressträff tänkt att peka ut Skandiamannen som den skyldige, slängde spaningsledare Hans Melander in att hans personliga favorit var Sydafrikaspåret. Och gav konspirationerna fortsatt liv.

Amat Levin, författare och krönikör i ETC nyhetsmagasin

Årets samtidsskildrare

Simon Hanselman, australisk-amerikansk serietecknare som sedan pandemins start tecknat den dagliga serien ”Crisis zone” på Instagram. Det är en nattsvart och på alla sätt gränslös skildring av 2020, med karantän, upplopp på gatorna, tungt drogmissbruk, reality-tv, wokeness och en lika fri som sorglig sexualitet. Som alltid är det humorn som tar oss genom mörkret.

Mats Jonsson, författare och serietecknare

Årets författarhjälte

Patrik Lundberg för hans roman ”Fjärilsvägen”. För att han på ett så fint och värdigt sätt berättar om sin mamma och på det sättet lyfter alla arbetarklasskvinnor från föräldragenerationen. Hur de ignoreras, förminskas och framför allt får för lite betalt. Han beskriver det smärtsamma i klassresan och är ärlig även med det obekväma.

Lo Kauppi, författare och skådespelare

Årets brat

Brat är ett lite bortglömt ord som kan betyda både stekare och, i dess engelska mening, snorvalp. Därmed passar det utmärkt för KD:s Ebba Busch, som detta pandemiår både lyckats gå på episk trängselfest samt dra en 81-årig man inför rätta. Sällan har väl ledaren för ett parti som säger sig värna de äldre agerat så stick i stäv med den egna ideologin.

Grattis brat-Busch!

Lisa Bjurwald, journalist och författare

Årets folkbildare

Instagramkontot @arkiv_s är historielektionen du behöver men kanske drar dig för att klicka in på. I inlägg efter inlägg upplyser kontot om Sveriges rasistiska historia, från frenologer till skinnskallar, kolonisatörer till riksdagspolitiker. Stundtals för att påminna oss om vad vi redan vet men lika ofta för att belysa det som har sopats under mattan. Det är väl researchat, väl formulerat och alltid drabbande.

Oskar Edberg, bibliotekarie och rocksångare i Power Face

Årets mest tröttsamma backlash

Sven Wollter dog och den första, och rimliga, reaktionen var en oförfalskad landssorg. Sedan kröp de fram. Elevrådsliberalerna med sitt ”men han hyllade ju Stalin!”. Hot takes innan liket kallnat. Har några någonsin varit mer förtjänta av en Gulag-förvisning?

Sebastian Mattsson, journalist och författare

Årets statsvetarhjälte

Niklas Altermark, statsvetare vid Lunds universitet, som skrivit boken ”Avslagsmaskinen” om socialförsäkringspolitik, Försäkringskassan och utförsäkringarna. Den skandal – det är svårt att kalla det något annat – som de utförsäkrade själva har larmat om i många år har Altermark i år lyckats lyfta till högsta politiska nivå. Plus för att han särskilt belyser en av samhällets mest felbehandlade patientgrupper: de ME-sjuka.

Agnes Arpi, journalist

Årets odlingshjältar

Kolonistnätverket Peppar och pumpa och projektet Orten odlar. På Järvafältet och andra ställen i Stockholms förorter förnyas nu koloniträdgårdarna med nya revolutionerande odlingsmetoder. Täckodling, katchikompostering, bokashikompostering och nya grönsakssorter som introduceras för odling i Norden. Mat produceras i förorterna. Idéer föds i ”utanförskapet”. Det är förorterna och glesbygden som kan rädda innerstaden från svält.

Stefan Sundström, författare, odlare och musiker

Årets radikala hjältar

Ett sant fuck you till mjäkig och tillrättalagd snusförnumstighet i klimatfrågan. Den svenska falangen av Extinction rebellions klimataktivister kedjar fast sig, invaderar i finsalongerna och lägger sig raklånga på Sveavägen, för att uppmärksamma miljöfrågor. Bland annat har deras protester varit med och hindrat Sveaskogs avverkning av naturskog i Sápmi. Frågor som gäller liv och död kräver drastiska metoder. Kör hårt!

Ida Therén, journalist och författare

Årets fackliga hjältar

Min utmärkelse går till Meta Fagerström, Musikerna, och Emil Thyr, Kommunal. Meta arbetar mot sexuella trakasserier i dansbandsbranschen. Emil tog strid mot privatisering av hemtjänsten i Nordanstig. De är två av alla de förtroendevalda som varje dag sliter tillsammans med medlemmarna för bättre villkor på Sveriges arbetsplatser. De arbetar ofta i det tysta. Men de bär svensk fackföreningsrörelse.

Lisa Bengtsson, LO:s andre vice ordförande

Årets praktfiasko

Vinstdriven vård. Året då privatiserad vinstdriven vård bevisade sin oförmåga att hantera behovet av en värdig vård för alla, med stor överdödlighet som följd. Att sälja ut apoteket, vårdinrättningar och leveranser av vårdprodukter visade sig vara en usel idé när pandemin slog till.

Socialdemokratin missade öppet mål när nyliberalismen drog på sig en straffspark för fult spel i sossarnas målområde. Det hade bara varit att sätta den. Hade de tagit tillbaka det som sålts ut och återfört de tusentals miljarder som försvunnit i skatteparadisen hade de kunnat säkra lika tillgång till värdig vård för alla och ge vårdpersonalen högre lön och bättre arbetsvillkor.  

Mattias Gardell, författare och professor i religionshistoria

Årets sorg i kvarteret

Skjutningarna och sprängningarna fortsätter och politiker pratar brett om hårdare tag. De som jobbar nära kriminaliteten vet att det viktigaste är satsningar på skola, bostäder, fritidsgårdar, socialt arbete – och jobb åt unga. I november sköts en 17-åring, min sons kompis. En 14-åring hade kommit över en pistol och sköt ett vådaskott. 17-åringen ligger fortfarande i koma. Låt oss inte svika fler unga!

Rebecka Bohlin, chefredaktör ETC nyhetsmagasin

Årets 3 minuter och 49 sekunder

Iiris Viljanens singel ”Man är ju bara människa” kom i april. Som en nödraket, sprakande och upplyst, mitt i covid-konvalescensens oro och förvirring. Få kan som hon berätta en novell och en roman på bara några minuter. Utan att det känns vare sig pratigt eller pretentiöst.

Freddot Carlsson Andersson, journalist och krönikör i ETC nyhetsmagasin

Årets förlorare

Nyliberalismen är årets förlorare. Idén att marknaden löser alla problem har väl sällan framstått som så hopplöst föråldrad som år 2020. Finns det någon kvar i pandemi och klimatkris som tror på det? Nej, 2020 blev året då till och med förstockade nationalekonomer och borgerliga ledarsidor började ana att i de riktigt avgörande frågorna krävs det något annat. När det verkligen gäller, då måste vår demokrati kliva in och ta tag i saker.

Nooshi Dadgostar, ordförande i Vänsterpartiet

Årets kärleksmums

Stefan Löfven är kärleksmums 2020. Coronakrisen har gjort mannen med Sveriges fastaste handslag sexig på riktigt.

Martina Montelius, författare och krönikör i ETC nyhetsmagasin

Årets klarsyn

Skogsräddaren Thomas Tidholm får utmärkelsen för sin varma, allvarliga, underfundiga klarsyn. Genom ”Jordlöparens bok” gav han många upplevelsen av att lugnt och tydligt se hela människan i sin isolation, och sin tafatta, brutala relation till livet och naturen, som hon är en del av. Han skriver: ”Men svamparna har fortfarande mykorrhizan, ett världsomspännande underjordiskt nätverk. Internet är ingenting.”

Viktor Säfve, skogsträdgårdsodlare och naturvårdskonsult

Årets kulturgärning

Jag älskar mannen som nu i december åtalades för att han satte ett antinazistiskt klistermärke på alla högerstollars favorittavla, ”Karl XII:s likfärd”. Adla honom! Ge honom Stockholms stadsnycklar! Låt honom stå på Skansen och skrika ”ring klocka ring” i tv på nyårsafton! Täck honom i medaljer, champagne, guld, myrra, rökelse och krustader! Eller, i alla fall, slå en nationalist på käften i hans ära. Hatt, av!

Christoffer Röstlund Jonsson, redaktör ETC nyhetsmagasin

Årets mest oproportionerliga

Den autofiktiva acceleration – eller kanske snarare Ameliafiering? - som präglade så jäkla mycket svensk kulturjournalistik. Jag vet plötsligt skrämmande mycket om uppburna kritikers penisar och Tinder-vanor när jag fåfängt bara har fortsatt hoppas på en smart analys av, säg, valfri ny etiopisk poet eller japansk ambientmusiker som jag faktiskt inte hade hört talas om innan.

Andres Lokko, frilansande kritiker och krönikör

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.