Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

”Baserat på” är ordet – men spännande är ”438 dagar”

”Mattias Varela och Gustaf Skarsgård gör strålande insatser, inte minst i hur de skildrar rädslan och ovissheten i deras dilemma”, skriver Signe Lidén om ”438 dagar”.
”Mattias Varela och Gustaf Skarsgård gör strålande insatser, inte minst i hur de skildrar rädslan och ovissheten i deras dilemma”, skriver Signe Lidén om ”438 dagar”. Bild: Bild: SF studios

Dagens ETC.

Spännande och drabbande, men en bit från sanningen och nästan utan den solidaritet Johan och Martin själva levt i sedan de släpptes ur etiopiska fängelset. Det tycker Signe Lidén om spelfilmen ”438 dagar”.

Rättsröta och grävande journalister verkar vara höstens tema i den svenska filmutgivningen. Om ett par veckor kan biopubliken se ”Quick”, som skildrar Hannes Råstams jakt på sanningen om ”seriemördaren” som duperade både polis, rättsväsende och medier. Den här veckan är det premiär för historien om ”Etiopiensvenskarna” Johan Persson och Martin Schibbye, som reste till Ogadenregionen för att ta reda på vad civilbefolkningen utsatts för i oljeindustrins fotspår – men som istället dömdes med hjälp av fejkade bevis till elva års fängelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00