Kultur & Nöje.

2016-06-19 14:43
”Bikupan skildrar känslor kring hur svårt det blir när man känner förövaren. Det är en omöjlig situation”, säger Amanda Leissner. Bild: Joakim Odelberg /Jonathan Bjerstedt
”Bikupan skildrar känslor kring hur svårt det blir när man känner förövaren. Det är en omöjlig situation”, säger Amanda Leissner.

Att känna någon som dödat

Johannas tvillingbror har begått ett mord. Den nya novellfilmen Bikupan är en fiktiv berättelse, men speglar den debuterande regissören Amanda Leissners känslor kring ett mord där hon både kände offer och förövare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har gått åtta år sedan en närstående till Amanda Leissner tog en annan persons liv under en psykos. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Bikupan skildrar känslor kring hur svårt det blir när man känner förövaren. Det är en omöjlig situation. Jag kan fortfarande känna att det är omöjligt att förstå hur någon man känner som en snäll person kan göra något sådant.

Amanda Leissner berättar att det har varit en bearbetningsprocess för henne att jobba med filmen, då hon fått sätta sig in i de olika karaktärernas perspektiv. Det finns också en tanke bakom att vara så öppen med sina egna erfarenheter. 

– Att jag pratar om det handlar om att jag inte vill att det ska vara skambelagt. 

Utöver att regissera har Amanda Leissner även skrivit manuset till Bikupan, vars namn kommer från en bortklippt scen med ett getingbo. 

– För mig symboliserar namnet ett hem, något varmt och inbjudande, samtidigt som det finns en spänning. Man kan bli stucken.

"Jag har fått positiva reaktioner"

Filmen fick ett positivt mottagande på Göteborgs filmfestival, med tre utsålda visningar. Amanda Leissner har tidigare gjort flera kortfilmer, däribland prisbelönta Fireworks. Hon berättar att det varit roligt, men också en utmaning att jobba med novellfilmens längre format. Vid sin sida hade hon etablerade skådespelare som Michaela Thorsén under inspelningen, men huvudrollsinnehavarna Anna Gustafson och Joel Ström är också debutanter. 

– Castingen tog lång tid. Dels skulle det vara personer som passade för rollerna, men det var också viktigt att de liknar varandra. I en del scener får man se dem som barn, så vi behövde också hitta barn som både liknar varandra och dem.

En mer jämlik filmbransch är en annan fråga som engagerar Amanda Leissner. Hon var med i det tidigare utvecklingsprogrammet The Hub för kvinnliga filmarbetare och har varit ledare på ett filmläger för unga tjejer. 

– Filmbranschen behöver förändras från grunden för att bli mer jämställd. Det behövs separatistiska platser och förebilder som inte är cis-män. 

Hon berättar att hon ser fram emot att få nå ut till en större publik med Bikupan. En av dem som redan sett filmen är Amanda Leissners närstående som bragt en person om livet.

– Jag har fått positiva reaktioner. Det har varit ett sätt för oss att kunna prata med varandra. 

Bikupan visas på SVT2 den 29 juni. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.