Kultur & Nöje.

2014-09-19 17:41
”Ulf Malmros vet verkligen vad han vill och hur han vill berätta det. Han har bilder i huvudet om hur det ska vara, och dit tar han en”, säger Vera Vitali. På bilden syns hon tillsammans med Michael Nyqvist som spelar hennes pappa i filmen.  Bild: Gus Kaage/Film i väst
”Ulf Malmros vet verkligen vad han vill och hur han vill berätta det. Han har bilder i huvudet om hur det ska vara, och dit tar han en”, säger Vera Vitali. På bilden syns hon tillsammans med Michael Nyqvist som spelar hennes pappa i filmen.

Att få forma sin förälder

Vad händer om man får möjlighet att stöpa om en förälder? I Ulf Malmros nya film Min så kallade pappa ställs den frågan på sin spets.
   – Malin, som jag spelar i filmen, tar tillfället när det dyker upp. Sedan är det för sent att backa, säger huvudrollsinnehavaren Vera Vitali.

Vi väljer inte våra föräldrar. Och föräldrar väljer inte sina barn. Men tanken om att vi måste acceptera våra nära som de är ställs på ända i nya Ulf Malmros-dramat Min så kallade pappa. Gravida och nydumpade Malin bestämmer sig för att söka upp sin pappa, den självupptagna skådespelaren Martin som spelas av Michael Nyqvist. Men innan hon hinner förklara vem hon är drabbas han av en stroke och när han vaknar upp på sjukhuset har han tappat minnet. Malin tar chansen att forma honom till den pappa hon så högt önskat sig men aldrig haft. En tillskruvad situation naturligtvis, men filmens grundtema är allmängiltigt, menar huvudrollsinnehavaren Vera Vitali.

– Det handlar om en relation som alla har en koppling till, den mellan föräldrar och barn. Sedan innefattar filmen extrema saker som stroke och dumpning, men jag tycker verkligen att det är något som alla har en personlig relation till, säger hon.

De senaste åren har regissören Ulf Malmros gjort succé med komedier som Mammas pojkar, Bröllopsfotografen och Smala Sussie. I dramat Min så kallade pappa har en del av humorn skalats av, men enligt Vera Vitali finns bitar av den dråpliga komiken kvar.

Går från rädd till trygg

Genom filmen förändras Malin och går från rädd, osjälvständig och konturlös till stark och trygg. Vera Vitali beskriver hur hennes karaktär sakta men säkert hittar sitt språk, sitt uttryck och sina känslor.

Skådespelerskan känner sympati och förståelse för den vilsna unga kvinnan som i början av filmen ger efter för infallet att lura sin nyfunna pappa.

– Hon gör det inte av elakhet. Hennes saknad och längtan är så pass stor att hon är beredd att göra det. Det blir en överslagsreaktion, hon önskar så att han ska vara som hon vill och tar tillfället när det dyker upp, och sedan är det för sent att backa, säger hon.

Själv växte Vera Vitali upp i en filmfamilj. Hon är dotter till den brittiska skådespelaren Leon Vitali som är känd för sina samarbeten med Stanley Kubrick, och Kersti Vitali, som är kostymör och har arbetat med flera svenska filmer. Men trots bakgrunden kom Vera Vitalis debut sent. Hennes första filmroll var i Ruben Östlunds hyllade De ofrivilliga. När filmen hade premiär i november 2008 hade Vera precis fyllt 27 år.

– Att ens föräldrar jobbar med film säger inte att man för den delen blir skådespelare eller gör det tidigt i livet. Jag behövde hitta min väg. All erfarenhet jag fått är sådant jag kan använda i skådespelandet, säger hon.

Sedan dess har hon synts i bland annat tv-serien Livet i Fagervik, Cornelis och Människor helt utan betydelse.

”En viktig roll”

Det stora genombrottet blev SVT:s miniserie Hinsehäxan där Vera Vitali porträtterar Lillemor Östlin, den kvinna i Sverige som tillbringat längst tid sammanlagt i fängelse, dömd för bland annat narkotikabrott och bedrägeriförsök. Östlin är i dag 74 år och serien bygger på hennes självbiografi med samma namn som kom 2005.

– Det var en viktig roll, en betydelsefull och fin karaktär att få spela. Jag tror att det känns så för att det bygger på hennes bok som är självupplevd. Och att hon lever, det gör att det känns på riktigt, säger Vera Vitali.

Just nu är hon mitt upp i inspelningarna av säsong två av polisserien Arne Dahl, där hon spelar polisen Sara Svenhage. Den första omgången av serien om polisens A-grupp sändes i SVT hösten 2012.

– Det är kul att träffa de andra skådespelarna igen. Det är första gången jag spelar en karaktär igen, som man redan har filat till. Det är kul om man gillar karaktären. Jag märker att hon sitter kvar i systemet. Jag behöver inte börja om från noll, säger Vera Vitali.

Min så kallade pappa har premiär i dag, och redan i vinter dyker Vera Vitali upp på vita duken igen. I november har det norska prisbelönta dramat Blind som handlar om Ingrid som blir blind som vuxen, ­enligt planerna Sverigepremiär.

Till våren syns Vera Vitali också i Lisa Aschans Det vita folket, regissörens andra långfilm efter uppmärksammade debuten Apflickorna. Enligt förhandsbeskrivningen är filmen en berättelse om sex inlåsta människors kamp för att överleva. Förutom Vera Vitali finns Pernilla August och Aliette Opheim i rollistan.

– Vi filmade i skyddsrum i Göteborg. Det är en jättespännade roll, men jag vet inte hur mycket jag får säga ännu.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vera Vitali

Aktuell: Med Min så kallade pappa som har biopremiär i dag.

Ålder: 32.

Bor: Stockholm.

Tidigare:

2006: Lilla vi (tar stor plats)

2008: De ofrivilliga

2010: Puss

2010: Cornelis

2011: Girl

2012: Hinsehäxan

2014: Ettor och nollor