Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Arbetarförfattaren Maria Gripe

Totalt skrev Maria Gripe 36 böcker, och fattigdom, utanförskap och ensamstående eller för den delen helt frånvarande föräldrar, är inget ovanligt för hennes karaktärer.
Totalt skrev Maria Gripe 36 böcker, och fattigdom, utanförskap och ensamstående eller för den delen helt frånvarande föräldrar, är inget ovanligt för hennes karaktärer. Bild: Bild: Owe Sjöblom/SvD/TT

Dagens ETC.

När en hör begreppen arbetarförfattare eller arbetarlitteratur kanske en främst tänker på namn som Moa Martinsson, Ivar-Lo Johansson eller Elsie Johansson. Och tänker en på Maria Gripe är det kanske snarare magisk realism en förknippar henne med. Med titlar som ”Tordyveln flyger i skymningen” eller ”Agnes Cecilia –en sällsam historia” är det inte konstigt. Men faktum är att få svenska barn- och ungdomsförfattare har skildrat klass i den mängd som Maria Gripe har.

Maria Gripe debuterade 1954 med ”I vår lilla stad” och var sedan en aktiv författare fram till tio år innan sin död 2007. Totalt skrev hon 36 böcker, och fattigdom, utanförskap och ensamstående eller för den delen helt frånvarande föräldrar är inget ovanligt för hennes karaktärer. Trots att Rädda Barnens årsrapport från 2015 visar att tolv procent av Sveriges barn lever i absolut fattigdom i dag, så representeras dessa barn sällan i barn- och ungdomsboksutgivningen. Det är därför extra välkommet att Modernista gör en satsning och väljer att återutge Maria Gripes böcker. Nu kan nya generationer barn och unga upptäcka henne, och med all säkerhet kan barn som inte ser sig själva i dagens böcker känna igen sig i hennes karaktärer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser