Kulturtips.

2021-05-27 10:55
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Andres Lokkos kulturtips: Nu får det nyliberala champagnevaskandet motstånd

Tre aktuella kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Befriade essäer

Bok

Den amerikanska författaren Rachel Kushner är med all rätt omhuldad för – framförallt – romanen ”The Mars Room” men jag tycker ännu mer om henne som essäist. Ett flertal av Kushners bästa texter har nu samlats i The Hard Crowd där ämnena rör sig fritt i ”New Journalism”-anda mellan kulturfenomen, kritik och reportage. Men essensen är hela tiden Kushners skarpa närvaro och intelligenta blick.

Nyliberalt champagnevaskande får motstånd

Singel

Få saker skänker mig så djup glädje som den pågående renässansen för ekvilibristisk jazzfunk. Den är ju en motreaktion mot både skandinaviska popfabriker och det gångna decenniets nyliberala champagnevaskande arena-EDM. Manchester-kollektivet Secret Night Gang är ett utmärkt exempel med sin generationsöverskridande kärlek till sprudlande brittfunk från det tidiga 1980-talet och kosmisk yoga-lyrik. Journey uppfyller så många av mina discoideal och i en efterlängtad post-EDM-värld är det hela vägen tillbaka hit modern dansmusik nog måste ta sig för att staka ut vackra nya vägar framåt. Påminner musiken dig om en ung Jamiroquai så är detta alltså någonting nödvändigt och helt i sin ordning.

Du hittar ”Journey” på valfri streamingtjänst tillsammans med den fina b-sidan ”The Sun”.

Svensk erövring av Jamaica

Singel

Den suggestivt väsande jamai­kanska dancehallstjärnan Skillibeng har det senaste året oavbrutet gett ut briljanta singlar. Hans duett med Nicki Minaj i ”Crocodile Teeth” beter sig dessutom som något av en kronisk hit som verkar få nytt liv sisådär varannan månad när den klättrar på ännu någon lista. Det här vore alldeles tillräckligt för att rekommendera Skillibengs Guide Me men så många av hans låtar har den överraskande bonusen att de är producerade av svenska Adde Instrumentals. Jag brukar i vanliga fall inte bry mig det minsta om härkomst men när en svensk producent så övertygande erövrar just Jamaica så blir jag faktiskt ganska imponerad, nästan en smula stolt.

”Guide Me” finns där du streamar din dance­hall.