Kulturtips.

2021-02-17 19:20
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Andres Lokkos kulturtips: Kultförklarad filmare gör comeback

Tre aktuella kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kultförklarad dokumentärfilms­regissörs återkomst

Serie

Jag har svårt för det ofta så missbrukade prefixet kult men i fallet med den brittiske dokumentärsfilmmakaren Adam Curtis är det befogat. Älskad av en lojal beundrarskara, hyfsat okänd bland en bredare allmänhet. Hans alldeles nya BBC-serie med den utmärkta titeln Can’t get you out of my head: An emotional history of the modern world finns redan att ta del av på Youtube. Döpt efter en Kylie Minogue-singel möts politik, nutidshistoria och popmusik i en smart och fascinerande symbios, så karakteristisk för Curtis.

Japanska fritanke­banor i central Göteborgskyrka

Singel

Likt en ung Keith Jarrett som färgats av alla moderna former av experimentell – och kosmisk – musik uppnår Naoko Sakata något väldigt personligt, nästan privat, när hon ensam vid sitt piano framför sina fria tankebanor i en kyrka i centrala Göteborg. Album kommer i mars, singeln Improvisation #3 hittar du på valfri streamingtjänst.

Brasiliansk lättfusion, någon?

Album

Trion Caixo Cubo verkar i rakt nedstigande led från 1970-talets Azimuth. Som om allt och ingenting har hänt sedan dess. Samtidigt passar deras fjäderlätta fusion så perfekt in i 2021 års pågående jazzrenässans och låter utmärkt jämte, säg, Nubya Garcia, Thundercat eller Moses Boyd. Det är också, rent trendmässigt, härligt noterbart att Caixo Cubos sjunde album ges ut av den smått legendariska Londonetiketten Heavenly. Albumet Angela hör du på valfri streamingtjänst.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.